Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg gaat samenwerken met Thames Valley Chamber of Commerce Group

Voka – KvK Limburg gaat samenwerken met Thames Valley Chamber of Commerce Group

  • 09/11/2018

Voka – Kamer van Koophandel Limburg organiseerde in het kader van een partnership met Flanders Investment and Trade een handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Onder de noemer ‘Start2Export2 VK’ gingen 10 deelnemers op zoek naar lokale kennis en contacten. Voka – KvK Limburg ondertekende ook een samenwerkingsakkoord met de Thames Valley Chamber of Commerce Group. “In tijden van Brexit is het cruciaal om de bilaterale relaties tussen Limburg en het VK te verbeteren”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

handelsmissie vk

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de Brexit, maar stilzitten is geen optie. Daarom nam Voka – KvK Limburg tijdens de handelsmissie het initiatief om de banden met onze buren over het Kanaal te versterken. Het ondertekende er een samenwerkingsovereenkomst met Thames Valley Chamber of Commerce Group. Dat is de Kamer van Koophandel die de werkgeversbelangen vertegenwoordigt in deze tweede belangrijkste regio in de VK, naast Londen. Daarnaast werd samen met de delegatie een bezoek gebracht aan de Belgische Ambassadeur in Londen, zijne Excellentie Rudolf Huygelen. Hier konden de deelnemers ook een 30-tal Britse ondernemers ontmoeten.

Complementaire regio’s

“Limburg is zeer complementair met deze regio. De speerpuntsectoren zijn dezelfde waardoor we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen aanvullen”, verklaart Johann Leten de samenwerking. “De doelstelling van de samenwerkingsovereenkomst is bovendien tweeledig. Enerzijds willen we de samenwerking tussen ondernemingen in de Thames Valley en Limburg promoten. Anderzijds gaan we de relaties verder versterken in het kader van bilaterale handel en investeringsopportuniteiten.”


Brexit

Voka – KvK Limburg maakt deel uit van een internationaal netwerk van 12.000 Kamers van Koophandel. Ook op Europees vlak (Eurochambres) en Euregionaal vlak (Euregiochambres Maas-Rijn) zijn er belangrijke samenwerkingen. Niet onlogisch dat er dus ook over de grenzen heen wordt gekeken.

“In dat geval kan je niet om de Brexit heen, die onze ondernemingen momenteel opzadelt met veel onduidelijkheden. Uiteraard gebruiken we daarom onze goede contacten om ook in het buitenland naar samenwerking te zoeken. Of het nu met of zonder Brexit is, het VK blijft een belangrijke partner voor Vlaanderen en Limburg, ook in het kader van innovatie en co-creatie. We mogen ons in elk geval geen opportuniteiten laten ontnemen door de aanhoudende onzekere situatie, maar dienen ons wel goed te informeren,” besluit Johann Leten.

In de Thames Valley kende men een historische stijging in investeringen, omgekeerd kunnen Britse investeringen in onze regio ook een opportuniteit bieden voor beide regio’s.

Het belang van het VK

In 2018, van januari tot juli, exporteerde Vlaanderen 15,9 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk (VK). In vergelijking met vorig jaar is dat een daling van 0,64%. Daarnaast is het VK de vierde grootste exportpartner van Vlaanderen en de vijfde grootste importpartner. Vlaanderen importeerde van januari tot juli voor 9,5 miljard euro aan goederen. Da’s 6,6% meer dan dezelfde periode een jaar geleden.