Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg eist aanpassing quarantaineregels voor professionele reizigers

Voka – KvK Limburg eist aanpassing quarantaineregels voor professionele reizigers

  • 10/12/2020

Wie terugkeert na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland, zal vanaf 18 december verplicht 10 dagen in quarantaine moeten en een test laten afnemen. “We vragen uitzonderingen voor professionele reizigers, want deze regel kan onnodig veel schade berokken aan onze economie”, stelt Johann Leten.

johann leten


Het interfederaal comité voor testing en tracing heeft afgelopen maandag de nieuwe quarantaineregel aangekondigd. Momenteel is het zo dat bij het passenger locator form, dat reizigers moeten invullen, een zelftest zit. Daarmee wordt bepaald of iemand een groot of klein risico heeft gelopen, en zo wel of niet in quarantaine moet. Maar die zelftest valt dus weg. Ook zal de controle op het naleven van de quarantaineverplichting worden opgevoerd.

“De afgelopen dagen kregen we al heel wat telefoons van bezorgde ondernemers. En terecht, want deze maatregel heeft een nefaste impact op de economie. Als Voka – KvK Limburg werken we daarom op uitzonderingen voor professionele verplaatsingen” aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

"Als Voka – KvK Limburg werken we op uitzonderingen van professionele verplaatsingen."

“We begrijpen dat de overheid toeristische reizen wil inperken. Uiteraard blijft de gezondheid primeren, maar professionele reizen vormen een essentieel onderdeel van het bedrijfsleven. Denk maar aan arbeiders die voor enkele weken naar een werf moeten in een rode zone. Of omgekeerd, aan een Belgisch bedrijf dat rekent op buitenlandse krachten. En wat met werknemers die net over de grens wonen en dus in het weekend 48u in een rode zone verblijven. Indien hier een quarantaine bij te pas zou komen, brengt dit hoge en onnodige kosten mee voor bedrijven. Dat kan niet de bedoeling zijn. De wettekst hierrond is gelukkig nog niet finaal. Uitzonderingen worden nog bekeken, maar zijn nog niet afgeklopt. We blijven daarom onderhandelen en laten onze Limburgse bedrijven niet in de kou staan.”

Zaakvoerder LED Techno: "Indien medewerkers die terugkomen uit het buitenland eerst 10 dagen in quarantaine moeten, wordt het quasi onmogelijk om hen nog naar hier te halen. Dit is niet enkel voor ons een ramp, maar ook voor vele van onze klanten die dan bovendien nog eens tot de essentiële sectoren behoren.”


Ook voor LED Techno uit Heusden-Zolder, leverancier van apparatuur voor laboratoria, kan deze maatregel een serieuze impact hebben. Zaakvoerder Peter Van Eylen spreekt onomwonden van een drama. “Wij moeten regelmatig beroep doen op ingenieurs en arbeiders van Portugese of Oostenrijkse fabrikanten voor een installatie bij een Belgische klant. Indien die medewerkers eerst 10 dagen in quarantaine moeten, wordt het quasi onmogelijk om hen nog naar hier te halen. Wie gaat dat betalen? Hetzelfde geldt voor de technische support trainingen bij onze klanten, gegeven door Engelse en Duitse partners. Dit is niet enkel voor ons een ramp, maar ook voor vele van onze klanten die dan bovendien nog eens tot de essentiële sectoren behoren.”
 

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging