Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg blijft ijveren voor Zolder-Lummen-Zuid

Voka - KvK Limburg blijft ijveren voor Zolder-Lummen-Zuid

  • 21/08/2020

Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Zolder-Lummen-Zuid staat onder druk door bezwaarschriften. Dat stond zopas te lezen in Het Belang van Limburg. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde aan dat ze hun huiswerk opnieuw zullen doen en een nieuw GRUP-dossier zullen voorleggen aan de Vlaamse regering. Voka - KvK Limburg benadrukt dat we in crisistijden nood hebben aan duurzaam industriegebied in onze provincie.

Johann Leten
"Wij zullen dit dossier in het belang van onze ondernemers van nabij opvolgen en verdedigen"


De industriezone Zolder-Lummen-Zuid maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA). Dat groepeert 25 gebieden met een strategische en interessante ligging voor onder meer watergebonden transport. Een gedeelte van de goederen en producten kunnen per schip aan- of afgevoerd worden, waardoor ook de mobiliteitsdruk op de wegen afneemt. De ontwikkeling van deze gebieden werd bovendien vastgelegd in het SALK. Voka – KvK Limburg ijvert daarom al jaren voor deze uitbreidingen. Let wel, voor Zolder-Lummen-Zuid werd in het voorstel slechts 30 van de 100 beschikbare hectares aan industrie toegewezen. Ondanks een downsizing én aanpassing van de afspraken, blijft er luid protest komen. "We gaan er in dat opzicht vanuit dat de Vlaamse regering haar engagement zal nakomen. Dit compromis mag niet zomaar van tafel geveegd worden", klinkt het bij Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

"We blijven er op hameren dat alle infrastructuurwerken uit het SALK-uitvoeringsplan er effectief moeten komen."

"We blijven er op hameren dat alle infrastructuurwerken uit het SALK-uitvoeringsplan er effectief moeten komen. Dan denken we aan de Noord-Zuidverbinding, maar ook aan de stedelijke ontsluiting én alle andere ENA-gebieden. Na de schrapping van Munsterbos (wat reeds groene zone werd in plaats van industrie) is het cruciaal dat er snel een beslissing komt voor industriezones Genk-Zuid-West (en Termien) en Kolenhaven-Lummen. Wij zullen dit dossier in het belang van onze ondernemers van nabij opvolgen en verdedigen", stelt Leten. Ook is het wachten op de effectieve realisatie van Genk-Zuid-Oost.

SERR

Economische groei binnen Limburg dreigt onmogelijk te worden wanneer cruciale dossiers als deze niet landen. Dat is trouwens niet louter de mening van Voka - KvK Limburg. De SERR (Voka, Unizo, BB, ACV, ABVV, ACLVB) schaarde zich hier ook reeds achter en ook in het Limburgplan en het SALK-uitvoeringsplan stonden deze gebieden rond het economisch netwerk Albertkanaal met stip aangeduid als cruciale randvoorwaarde om de Limburgse economie te doen groeien.

Bekijk hier het nieuwsitem via TVL:

Contactpersonen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging