Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg bereidt u voor op nieuwe vennootschapsreglementering

Voka – KvK Limburg bereidt u voor op nieuwe vennootschapsreglementering

  • 05/03/2019

De Kamer van volksvertegenwoordigers keurde vorige week de nieuwe vennootschapswetgeving goed. Nieuwe vennootschappen vallen vanaf 1 mei onder het nieuwe recht, bestaande vennootschappen hebben tot 1 januari 2020. “Deze ingrijpende hervorming zorgt voor opportuniteiten, maar een vroegtijdige voorbereiding op de shift is cruciaal. Daarom organiseert Voka – KvK Limburg twee LABS’s om als ondernemer op een positieve manier met de nieuwe wetgeving om te gaan”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Voka – KvK Limburg bereidt u voor op nieuwe vennootschapsreglementering

Het nieuwe Wetboek Vennootschappen (WVV) zorgt voor een vereenvoudiging van de economische reglementering. Het meest opvallende voorbeeld is de vermindering van het aantal vennootschapsvormen van zeventien naar vier.  Daarnaast gelden de nieuwbakken bepalingen voor zowel verenigingen als vennootschappen, verdwijnt het wettelijke minimumkapitaal en volstaat voortaan één bestuurder in een nv.

De veranderingen in het nieuwe WVV zullen niet alleen de werkings- en spelregels van de vennootschappen wijzigen. Het is ook noodzakelijk om bestaande statuten zoals aandeelhoudersovereenkomsten, investeringsovereenkomsten, optieregelingen, corporate governance-charters en familiecharters opnieuw tegen het licht te houden.

Nieuwe verenigingen en vennootschappen moeten reeds vanaf 1 mei 2019 aan de slag met de het nieuwe Wetboek, terwijl voor de bestaande verenigingen en vennootschappen  de regels gelden vanaf 1 januari 2020.

“We organiseerden eind 2018 al een Voka Update om ondernemers op de hoogte te brengen van de belangrijkste veranderingen. Daarnaast organiseren we op 15 maart, tijdens Big Refresh, ook gratis infosessies om meer inzicht te krijgen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Wie nog verder wil gaan, kan tijdens twee LABS’s van Voka – KvK Limburg het nieuwe Wetboek aan de praktijk toetsen. Op die manier willen we onze ondernemers een parachute bieden bij de sprong in het onbekende.”

We organiseren twee LABs om bedrijven klaar te stomen: LAB @ Voka (13, 20 en 27 mei 2019, 9u-12u) en LAB @ Noordlink (Vanaf 25/04). Daarnaast organiseren we ook een Voka Update. Die is gratis voor onze leden.