Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka FIRST LEGO League krijgt steun van bouwsector

Voka FIRST LEGO League krijgt steun van bouwsector

  • 27/12/2017

Confederatie Bouw Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Limburg slaan voortaan de handen in mekaar voor de Voka FIRST LEGO League. Dat is een Lego-robot-competitie die jongeren uit het basis- en secundair onderwijs kennis laat maken met wetenschap, technologie en techniek. “We stappen in dit project omdat we in de bouwsector met heel wat knelpuntberoepen zitten”, zegt Erik Keijers, voorzitter van Confederatie Bouw Limburg.

fll cb
Vlnr. Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg), Erik Keijers (voorzitter
Confederatie Bouw Limburg), Francis Wanten (voorzitter Voka – KvK Limburg) en Chris Slaets
(gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw Limburg).

Heel wat werkgevers, waaronder de bouwsector, hebben moeite om technische profielen aan te werven. Daarom organiseren Voka – Kamer van Koophandel Limburg en haar leden al vijf jaar op rij de Voka FIRST LEGO League, een wedstrijd waar jongeren een Lego-robot ontwerpen en programmeren. Vervolgens moet de robot verschillende opdrachten uitvoeren op een wedstrijdtafel.

Met 60 deelnemende teams uit 37 Limburgse scholen, goed voor 600 deelnemers, was de editie van dit jaar helemaal volzet en zelfs de grootste van de Benelux. Een succes dat niet onopgemerkt voorbij ging.

Knelpuntberoepen

“De Voka FIRST Lego League is een opportuniteit om onrechtstreeks het bouwberoep te promoten. Met een deelname aan de wedstrijd stimuleer je technische talenten om te kiezen voor een toekomst met techniek. Voor de bouwsector is dat broodnodig, want wij zitten met heel wat kwantitatieve en kwalitatieve knelpuntberoepen”, zegt Erik Keijers. “Nochtans is onze sector voortdurend in beweging en staan we voor heel wat boeiende uitdagingen. Zo is de digitalisering van de bouwsector momenteel een actueel onderwerp. De toepassing van het BIM-model zal bijvoorbeeld steeds vaker voorkomen.”

Behalve de werkgeversorganisatie zijn ook haar leden actief in Voka FIRST LEGO League. Zij sponsoren de wedstrijd en nemen het peterschap van een team op zich. “Daarom engageren we ons ertoe om ook onze leden te motiveren om dit project te steun. We hebben er alle baat bij”, besluit Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder van Confederatie Bouw Limburg.

Breder draagvlak

Voor Voka – KvK Limburg is deze alliantie een goede zaak. “We juichen het toe dat één van de grootste technische sectoren zich achter dit project schaart”, zegt Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Zo krijg je een breder draagvlak en creëer je een voedingsbodem voor een duurzame groei van de wedstrijd. Dat is nodig want Limburg heeft nood aan technische profielen. Die schaarste is momenteel nefast voor onze economische groei”, waarschuwt Wanten.