Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka eist strengere regels en strikter toezicht op werklozen

Voka eist strengere regels en strikter toezicht op werklozen

  • 10/03/2017

Uit cijfers van de RVA blijkt dat in 2016 slechts 679 sancties werden opgelegd aan de groep van actief beschikbare werklozen in Vlaanderen. Te weinig volgens Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen. “Het is duidelijk dat de regels onvoldoende streng zijn en nog te veel niet-werkwillige werklozen door de mazen van het net glippen. Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt kunnen we ons dit niet veroorloven.”

De controle op de werklozen is sinds 1 januari 2016 een regionale bevoegdheid. Daarbij blijft het algemeen normatief kader federaal, maar krijgen de regio’s meer bewegingsvrijheid op het vlak van uitvoeringscontrole. Uit de nieuwe cijfers van de RVA blijkt dat Vlaanderen echter minder sanctioneert dan het federale niveau vroeger. In 2016 werden slechts 679 sancties opgelegd aan de groep van de actief beschikbare werklozen. Deze groep bevat het grootste deel van de werklozen; zij die zelf op zoek moeten gaan naar een job en daarbij minstens moeten ingaan op een jobaanbod.
 
In Vlaanderen is de VDAB verantwoordelijk voor de begeleiding en sanctionerin van werklozen. En hoewel het systeem efficiënter wordt beheerd dan vroeger (bijvoorbeeld: snellere doorlooptijd) stellen we vast dat er onvoldoende wordt gesanctioneerd. “De VDAB maakt terecht werk van een goede activering van de werklozen, maar dat is onvoldoende,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka “Sanctionering is ministens even belangrijk. Er is nood aan een evenwichtig verhaal van rechten en plichten”
 
Voka roept de VDAB dan ook op om werk te maken van een verbeterplan.  Zo moet ze meer inzetten op haar kerntaken en doorverwijzen naar vacatures. Daarbij is het minstens even belangrijk om te weten of de werkzoekende ook effectief werk wil zoeken. Vandaag gaan veel van de sactiedossiers nog over de afwezigheid bij een bemiddelingsdienst, dat is onvoldoende. Daarnaast moet er bij de VDAB nog meer een cultuur groeien waar men ook oog heeft voor de controle op de plichten. Daarbij moeten de bemiddelers de werkzoekende niet alleen kansen geven maar ook nagaan of die kansen effectief worden gegrepen.
 
Ook moet de controle versterkt worden. Dat kan via gerichte werkgeversfeedback. Het blijft moeilijk voor de regionale controlediensten zoals VDAB om goed te controleren en te sanctioneren waar nodig. Het gros van de sancties komt er immers omdat werklozen niet komen opdagen op afspraken.  De echte uitdaging ligt in het onderscheppen van een gebrek aan motivatie en werkwilligheid. Het is immers moeilijk dit vast te stellen op basis van gesprekken met een consulent van VDAB. Een cruciale partner hierin kunnen werkgevers zijn die, nog meer dan vandaag, door VDAB kunnen worden bevraagd over de feedback van een sollicitatieprocedure. Dat moet er overigens ook voor zorgen dat werkzoekenden nog sneller dan vandaag terug aan het werk kunnen.


 
Strengere regels 
 
De cijfers van de RVA tonen aan dat er dringend nood is aan strengere regels op de controle van niet-werkwillige werklozen. “De beperking van de werkloosheid in de tijd mag geen taboe meer zijn,” aldus Hans Maertens, “Daarnaast moeten we af voor het onderscheid tussen actief, aangepast en passief beschikbaar. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt moet iedereen actief beschikbaar zijn”. De vacatures in Vlaanderen pieken als nooit tevoren. Sinds 2013 is het aantal vacatures bij VDAB in stijgende lijn, met op dit ogenblik een absoluut record. In de afgelopen 15 jaar waren er nooit zo veel jobaanbiedingen als vandaag: maar liefst bijna 227.000 afgelopen jaar.  Ter vergelijking: voor de financieel economische crisis in 2007 bedroeg dit ruim 200.000, om vervolgens te dalen tot 150.000 in 2009.
 
Voka roept de Vlaamse regering ook de regels te verstrengen. “De VDAB moet elke actieve werkloze rigoureus controleren op zijn of haar beschikbaarheid. Indien nodig moet er meer en sneller gesanctioneerd worden.”

 

Tom Demeyer - Woordvoerder Voka - tom.demeyer@voka.be - +32 (0)472 84 15 99
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant