Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka-ambassadeurs helpen ondernemers over de grens

Voka-ambassadeurs helpen ondernemers over de grens

  • 30/10/2017

Voka - Kamer van Koophandel Limburg wil vanuit zijn beleidsplan nog meer inzetten op internationaal ondernemen en is er van overtuigd dat vooral ondernemers ondernemers kunnen helpen. Daarom werden er internationale Voka ambassadeurs gezocht en gevonden die anderen kunnen en willen helpen om de stap naar het buitenland te vergemakkelijken. Er werden al 23 ambassadeurs aangeduid die samen met onze internationale contacten met de Chambers of Commerce onze export zullen verbeteren. Je kan de wereld immers rond in zes stappen

ambassadeurs
Vlnr. Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg), Lukas Vanreusel (business development manager Beltaste), Yves Cuvelier (zaakvoerder ASF België) en Cathérine Dreesen (directeur internationalisatie & innovatie Voka – KvK Limburg).

Voor een interactieve landkaart met alle Voka ambassadeurs in Europa: klik hier

Six degrees of separation, eerst genoemd door de Hongaarse schrijver Karinthy Frigyes, beschrijft dat je door het benutten van je netwerk ‘de wereld rond kan in zes stappen’. Met het initiatief van de internationale Voka-ambassadeurs wil Voka – KvK Limburg zowel de openheid als de kennisoverdracht tussen internationaal actieve ondernemers versterken. Dit komt onze Limburgse export ten goede.

Voka internationale ambassadeurs

Voka internationale ambassadeurs zijn ondernemers of leden van het management team die in een bepaald land een goed netwerk en/of ervaring hebben en op die manier andere ondernemers kunnen helpen. Zij zijn een hefboom voor de bevordering van de internationalisatie van onze Limburgse bedrijven.  .

Er zal vanuit Voka – KvK Limburg elke maand een overzicht gebracht worden van de realisaties van onze ambassadeurs met daaraan gekoppeld een beeld van de lokale bedrijvigheid. Op die manier krijgen onze ondernemers een beeld van de markt en cultuur door de bril van een Limburgse ondernemer.

De ambassadeurs zullen eveneens betrokken worden bij initiatieven met betrekking tot het land en een aantal keer per jaar worden samengebracht om input te geven in de sturing van onze activiteiten en om andere ondernemers de mogelijkheid te bieden de ambassadeurs te ontmoeten. Ook zullen zij minstens eens per jaar in contact gebracht worden met de diplomatie op de International Corner van de Nieuwjaarsinvitito. Op 6 november 2017 zullen de Europese Voka ambassadeurs voor eerst samen komen bij Voka – KvK Limburg.

Sterk buitenlands netwerk

Eén van de Europese Voka ambassadeurs is Lukas Vanreusel, Business development manager bij Beltaste, lokaal beter bekend als Vanreusel Snacks. Beltaste is ontstaan uit het op-en-top Belgische familiebedrijf Vanreusel Snacks dat zich oorspronkelijk concentreerde op de productie van verschillende pastei- en worstsoorten waaronder cervela’s en dat zich later specialiseerde in diepgevroren vleessnacks. Met deze laatste zijn zij inmiddels marktleider als partner voor vooral de food service. Eind jaren ‘90 was er nood aan een extra productielocatie voor de aanprikproducten zoals satés, om zich hier te focussen op andere innovaties en de groei. De partner van de toenmalige productiemanager was Hongaarse, de link met Hongarije werd gelegd. Uiteindelijk in 2005 startte een tweede onderneming van Beltaste in Hongarije, Morahalom, op. Lukas Vanreusel was degene die de opstart van A tot Z leidde en verhuisde enkele jaren naar Zuid-Hongarije hiervoor. Hier heeft hij de cultuur en manier van zakendoen zeer goed leren kennen en er een sterk netwerk opgebouwd.

Praktijkvoorbeeld

Lukas wist met zijn kennis en netwerk ondernemer Yves Cuvelier, Zaakvoerder van ASF België, te helpen. Als rasechte ondernemer uit Haspengouw is ASF België gespecialiseerd in groothandel, import en export van fruit en groenten. Zij leveren aan de Belgische supermarkten, groothandelaars, foodservices, catering bedrijven en grootkeukens, maar doen ook aan export. Yves wilde de mogelijkheden in de Hongaarse markt onderzoeken; in Hongarije heeft hij de mogelijkheid om kleinere peren en klasse 2 af te zetten.

Via Lukas kon hij oude contacten terug aanzwengelen en via het netwerk van Lukas achterhalen hoe het met de financiële gezondheid van de klant gesteld was. De contacten konden zo hersteld worden. Tegelijkertijd werden andere kanalen ook onderzocht ter plekke. Zo kwamen zij tot een aantal concrete contacten uit de sector. Eveneens werd er ervaring en een netwerk uitgewisseld met betrekking tot transport en logistieke optimalisatie, iets dat in een markt die sterk onder prijsdruk staat erg belangrijk is.

Mooie uitkijkpost

“De Midden-Europese landen groeien snel. De koopkracht stijgt, maar ook de kwaliteit en efficiëntie van de lokale productie neemt toe. Innovatie zal ook daar het verschil gaan maken in de toekomst. Hongarije is een centraal gelegen land en biedt een mooie “uitkijkpost” naar al de Midden- en Oost-Europese landen. Niet voor niets zijn de meeste grotere bedrijven en multinationals rond Budapest gevestigd. Van daaruit, ook dankzij een prima wegennetwerk, zijn landen zoals Tsjechië, Slovakije, Polen, maar ook de oostelijke en zuidelijk gelegen buurlanden gemakkelijk te bereiken.” , stelt Lukas Vanreusel, Voka Ambassadeur Hongarije.

“Natuurlijk zijn onze Voka-ambassadeurs aanvullend op onze andere internationale voelsprieten”, stelt gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg Johann Leten. “Chambers of Commerce vind je over de hele wereld. We maken optimaal gebruik van deze contacten. Export is ontzettend belangrijk voor onze provincie. Met dit bijkomend initiatief kunnen we nog meer ondernemers helpen bij hun internationale plannen”.

Onze EU-ambassadeurs

Land

Onderneming

Voornaam

Naam

Bulgarije

P&V Elektrotechniek

Pierrot

Colson

Denemarken

Levenstond Seafood

Axel

Verberckmoes

Duitsland

Tribù

Tom

De Cock

Estland

Steenfabrieken Nelissen

Jeroen

Bartels

Finland

Viskoteepak

Marc

Vrijsen

Frankrijk

Tosoh Europe

Freddy

Lecock

Griekenland

Hellenica S&O

Pagono

Tsikli

Hongarije

Beltaste

Lukas

Vanreusel

Ierland

Yoko Cheese

Peter

Machiels

Ijsland

Levenstond Seafood

Axel

Verberckmoes

Italië

Vandrie België

Jaap

van Ginkel

Kroatië

DW Plastics

Rudi

Raskin

Letland

Steenfabrieken Nelissen

Jeroen

Bartels

Litouwen

Steenfabrieken Nelissen

Jeroen

Bartels

Luxemburg

Mathieu Gijbels

Hendrik

Swennen

Nederland

Vandersanden Group

Jean Pierre

Wuytack

Oostenrijk

Eurofashion Home Concepts

Stefan

Verheyen

Polen

Isola Belgium

Maarten

Bostyns

Portugal

Greenyard Fresh Belgium

Carlo

Franssen

Roemenië

Bioracer

Danny

Segers

Slovenië

Ecobeton Water Technologies

Chris

Steppe

Slowakije

Convents Products

Tony

Quintens

Spanje

Roam Technology

Tom

Vermeulen

Tsjechië

Hercocrub

Patrick

Lenaerts

VK

Naqi

Edgard

Geyskens

Zweden

SKF

Jan

Geelen