Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaamse werkgevers dringen aan op loslaten telewerkverplichting

Vlaamse werkgevers dringen aan op loslaten telewerkverplichting

  • 04/02/2022

Voka Oost-Vlaanderen pleit voor versoepelingen op het verplichte telewerk. De besmettingspiek is voorbij, de cijfers volgen een dalende lijn. Vandaag is telewerk nog verplicht. Het verplichte en voortdurende telewerk kent meer na- dan voordelen. Eén terugkomdag per week is te beperkt om samenwerking, innovatie en opleiding op lange termijn te verzekeren.

Vandaag is slechts 1 terugkomdag toegelaten en het aantal medewerkers dat aanwezig is op de werkvloer mag 20% van het totale personeelsbestand niet overschrijden. Bedrijven kunnen een terugkomdag niet afdwingen en dienen telewerk te registreren in een RSZ-tool. Als er niets wijzigt, blijft deze regeling van kracht tot eind april. 

quote geert

 

Andere landen versoepelden wel al

In verschillende Europese landen is telewerk geen verplichting (meer): Nederland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden kennen geen veralgemeende telewerkverplichting. In Frankrijk is telewerk 3 dagen per week verplicht. Enkel in Duitsland geldt net als in België een strenge telewerkverplichting, maar daar heeft omikron later toegeslagen.

Telewerk verstoort samenwerken en inwerken

Telewerk weegt op werkgevers en op medewerkers. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond. Veralgemeend thuiswerk was op korte termijn goed voor de productiviteit, maar heeft op langere termijn belangrijke nadelen. De onderzoekers tonen aan dat langdurig algemeen telewerk leidt tot minder innovaties, een verstoorde creativiteit, minder samenwerking binnen het team en over teams heen en een verminderde productiviteit.
Verplicht telewerk is ook een zware handicap in de ‘war for talent’, die momenteel volop woedt. Bedrijven hebben het lastiger dan ooit om geschikte kandidaten te vinden en kunnen nieuwe medewerkers veel moeilijker inwerken en integreren door het vele telewerk.

Innovatiedossiers dalen

Ook in Vlaanderen valt de impact van het langdurige thuiswerk vast te stellen. Het aantal dossiers dat bedrijven indient bij de Vlaamse overheid voor het opzetten van innovatieprojecten zit in dalende lijn. Vooral in het laatste kwartaal van 2021 tekent zich een opvallende daling af. Bedrijven geven aan dat het minder vanzelfsprekend is om consortia op te zetten met andere bedrijven om gezamenlijke dossiers in te dienen.

“Digitale meetings zijn handig, maar kunnen een fysieke bijeenkomst nooit helemaal vervangen. Als de inzet hoog is, wil men elkaar in de ogen kunnen kijken vooraleer een deal te sluiten. Door het voortdurende telewerk zijn ook tal van informele netwerkmomenten weggevallen. Dat is nefast voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Het verplichte telewerk moet zo snel als mogelijk afgebouwd worden nu de medische noodzaak aan het verdwijnen is”, besluit Geert Moerman.

Contactpersoon

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.