Skip to main content
  • Nieuws
  • “Vlaamse superstaat dreigt Limburg keel dicht te knijpen”

“Vlaamse superstaat dreigt Limburg keel dicht te knijpen”

  • 20/04/2018

Naar aanleiding van de Limburgdag kroop onze gedelegeerd bestuurder Johann Leten in zijn pen voor een Limburgs opiniestuk...

Het Limburggevoel leefde met de Limburgdag nog net iets meer dan anders. We vierden immers de geboortedag van onze provincie. En dat dit een reden is om te vieren, zal iedere Limburger beamen. Want tegenover de moeilijkheden die onze provincie kent, staat een groter plaatje.Een plaatje met prachtige natuur en sympathieke mensen, maar zeker ook met sterk ondernemerschap, internationaal karakter  en ambitie. Limburg staat sterk door haar diversiteit aan troeven. Het is net deze diversiteit die onze provincie zo uniek maakt.

Economische veerkracht

Het Limburg van vandaag is niet langer het Limburg dat enkel gekend staat voor het gezellige en gemoedelijke karakter. De laatste jaren hebben we de wereld laten zien wat binnen de provincie al langer geweten was: de Limburgse ondernemers zijn een ras apart. Een ras dat nooit opgeeft, dat sterker terugkomt na tegenslagen en bruist van lef en ambitie. De donkere wolken die boven ons hoofd hingen na de drama’s van de sluiting van Philips en Ford, zijn verdreven.

"Limburg moet de rangen dus sluiten, anders riskeren we de keel dicht geknepen  te worden door de Vlaamse superstaat."

Deze economische veerkracht is typerend voor Limburg en ook dat moeten we vieren. We zullen altijd de sympathiekste provincie van het land blijven, maar daarom moet de sterkte van onze ondernemers niet in de schaduw blijven staan. We mogen hier fier op zijn, we moeten hier fier op zijn.

Onderwijs boven

Om de economische ontwikkelingen binnen de provincie ook in de toekomst te waarborgen, is inzetten op onderwijs cruciaal. Een verdere uitbouw van kwalitatief sterk onderwijs moet talent van binnen Limburg hier houden én nieuw talent aantrekken. Het 10-10-10-plan van de Universiteit Hasselt toont aan dat die boodschap is aangekomen. 10 nieuwe richtingen in 10 jaar, om zo te komen tot 10.000 studenten, dat is ambitieus, maar dat moeten we durven zijn.

Vlaamse Ruit

Ook die andere troef, het internationaal karakter, moet gekoesterd worden. Limburg is het centrum van de Euregio en hier moet waarde aan gehecht worden. In het bijzonder door de buitenwereld.  Ons enorme geografische voordeel wordt al te vaak vergeten en dat werd recent nogmaals pijnlijk duidelijk.

Het witboek van het nieuwe ‘Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’ zet alles op de Vlaamse Ruit en laat Limburg in de kou staan. Door de unieke combinatie van natuur, ondernemerschap en ligging verdienen we minstens een gelijk deel van de koek. We zullen ons nooit in een exclusief groen hokje laten duwen. Limburg biedt het beste van twee werelden en daar mogen we enorm fier op zijn.

Limburg moet de rangen dus sluiten, anders riskeren we de keel dicht genepen  te worden door de Vlaamse superstaat. We moeten met zijn allen de troeven van onze provincie koesteren én verdedigen. Samen staan we sterk. Limburg allein, zo is t’r mer ein!”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg