Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaamse STEM-academie ontdekt Voka – FIRST LEGO League

Vlaamse STEM-academie ontdekt Voka – FIRST LEGO League

  • 30/10/2017

Afgelopen vrijdag ontving Voka – Kamer van Koophandel Limburg 22 leden van de STEM-academie. Dat verzamelt alle Vlaamse organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten. In het ‘Huis van de Limburgse Ondernemer’ ontdekten ze het succes van de Voka- FIRST LEGO League. Dat is de grootste wedstrijd in haar soort binnen de Benelux.

STEM academie
De STEM-academie-leden bij de wedstrijdtafel van de Voka - FIRST LEGO League.

Voka – Kamer van Koophandel Limburg zet zich actief in voor het promoten van STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Eén van hun meest opvallende acties is de Voka - FIRST LEGO League. De leden van de STEM-academie kregen in het ‘Huis van de Limburgse Ondernemer’ meer tekst en uitleg over deze speelse Lego-robot-competitie. Die laat jongeren uit het basis- en secundair onderwijs op een actieve manier kennismaken met wetenschap, technologie en techniek. Voka – KvK Limburg, zelf ook lid van de STEM-academie, stimuleert zo technische talenten om te kiezen voor een toekomst met techniek.

Op vrijdag 24 november vindt de wedstrijd voor het vijfde jaar op rij plaats. Dit met de steun van de Provincie Limburg. Met 60 deelnemende teams uit 38 Limburgse scholen, goed voor 600 deelnemers, is de editie van dit jaar niet alleen volzet, ze is ook de grootste van de Benelux.

STEM-academie

Om meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector ontwikkelde de Vlaamse overheid het STEM-actieplan. Eén van de concrete acties in dat plan is de oprichting van de STEM-academie. Die wil de interesse voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband stimuleren bij kinderen en jongeren. Zo bundelt de STEM-academie alle buitenschoolse STEM-activiteiten op de portaalsite stem-academie.be, zodat het aanbod een groter publiek en meer potentiële deelnemers bereikt. Daarnaast probeert de STEM-academie nieuwe activiteiten op te starten, zodat nóg meer kinderen kunnen deelnemen aan een STEM-activiteit in hun buurt.

Structureel tekort

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al vele jaren met een structureel tekort aan technische en exact wetenschappelijke profielen. Dat zelfs in crisistijden de vacatures niet ingevuld geraken, is een duidelijk signaal dat er grote nood is aan technisch geschoolden. Ook in Limburg hebben werkgevers moeite om technische profielen aan te werven.

Daarom nemen Voka – Kamer van Koophandel Limburg en haar leden het voortouw bij het promoten van wetenschap, technologie en techniek. Naast de Voka – FIRST LEGO League reikt het ook een Charter Techniekpromotie uit. Hiermee worden bedrijven in de kijker gezet die actief techniek en wetenschap promoten.

Meer informatie over de Voka – FIRST LEGO League: www.techniekpromotie.be