Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vlaamse regering versterkt Vlaanderen als start-upnatie

Vlaamse regering versterkt Vlaanderen als start-upnatie

  • 28/04/2022

Vlaams Minister-president Jan Jambon geeft samen met Flanders Investment & Trade een boost aan het Vlaamse start- en scale-up landschap. Vlaanderen moet duidelijker op de kaart gezet worden als een aantrekkelijke plek om een bedrijf op te starten, te laten groeien en om erin te investeren. Voka publiceerde vorig jaar samen met de start- en scale-up community het Manifest Rimpelloze Zaken, dat de drempels en de kansen voor deze bedrijven op papier zet. Dit initiatief komt tegemoet aan een van de aan te pakken uitdagingen.

Op 28 april lanceerde Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) een open dataplatform met info over zo’n 2.200 Vlaamse start- en scale-ups. Flanders Dealroom maakt het mogelijk om eenvoudiger gegevens te vergelijken met andere regio’s, maar ook om (buitenlandse) partners te vinden. Daarnaast presenteerde de Vlaamse regering en Flanders Investment & Trade (FIT) ook het merk Startup.Flanders, dat het internationale uithangbord moet worden van het Vlaamse start-up ecosysteem. De branding van onze regio als start- & scale-up hub is cruciaal om jonge bedrijven rugwind te geven. Daarom neemt Voka Oost-Vlaanderen mee de handschoen op met de acties die volgen uit het Manifest voor Rimpelloze Zaken

Rimpelloze zaken

In juni 2021 bevroeg Voka Oost-Vlaanderen tientallen bedrijfsleiders van start- en scale-ups over hun drempels en kansen om te ondernemen. De aanleiding hiervoor was aandacht vragen van het beleid voor deze groeiende en dynamische groep jonge ondernemingen en het in kaart brengen van de zaken die beter kunnen.

Uit al die gesprekken werden drie grote domeinen geïdentificeerd die zorgen voor extra drempels om te ondernemen als start- en scale-up. Een van die domeinen was toen ook al: start-upbeleid en internationaal imago van onze regio. De rol van de overheid kan hier niet worden onderschat. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van de internationale diplomatie om jonge ondernemingen aan een afzetmarkt te helpen of het opzetten van een duidelijke merk- en communicatiestrategie, die het ook in het buitenland opneemt voor onze internationale beloften en ambitie. 

de croo rimpelloze zaken
Premier De Croo ontvangt het Manifest voor Rimpelloze Zaken van Jan Geers en Hilde Schuddinck

Hervormingen arbeidsmarkt en financieringsregels aan te pakken

Daarenboven blijven het vinden van geschikt personeel en voldoende financiering grote uitdagingen. Wat betreft het vinden van geschikt personeel is de arbeidskrapte natuurlijk niet beperkt tot start- en scale-ups, maar de drempel voor hen is nog groter omwille van o.a. beperktere financiering en het vaak afwezig zijn van een professioneel uitgebouwde HR-afdeling. De arbeidsmarkt verder moderniseren, inclusief een vereenvoudiging van de bestaande Single Permit en het introduceren van nieuwe visa-vormen, kunnen soelaas bieden.  Natuurlijk moet ook ingezet worden op eigen talent door afstudeerrichtingen beter af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt.  

Wat betreft financiering leert het nieuwe platform dat de Vlaamse start-ups een ondernemingswaarde van €32,6 miljard hebben. Daarmee is het nog een heel stuk verwijderd van de bijvoorbeeld regio Amsterdam (€222 miljard). Met een groei van 500% (in vergelijking met 2014) behoort Vlaanderen wel nog steeds in de Europese top. De toegang tot kapitaal is dus cruciaal om te groeien en het ambitieniveau van een onderneming hoog te houden.

In eerste instantie is het belangrijk om de bedrijven goed te informeren en te begeleiden over de financieringsmogelijkheden. Voor heel wat start-ups en scale-ups vormen daarnaast de voorwaarden een belangrijke barrière. Wanneer zij zware investeringen doen hebben zij vaak een jarenlange cash burn ten koste van hun eigen vermogen. Hierdoor worden zij automatisch gemarkeerd als een organisatie in moeilijkheden en bijgevolg uitgesloten van innovatiesubsidies. Dat kan de bedoeling niet zijn. 

We zijn tevreden dat Vlaams minister-president Jan Jambon en de Vlaamse regering het belang van het start- en scale-up ecosysteem inzien. Voka Oost-Vlaanderen wil dit momentum aangrijpen om verder de stem van jonge ondernemers op de politieke agenda te brengen. Die stem is divers, maar unisono ambitieus en op zoek naar vooruitgang.  

event

 

Herbekijk het Ministerie van Rimpelloze Zaken

Contactpersonen

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Menno Van Gemeren

Adviseur belangenbehartiging

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.