Skip to main content

Vlaamse Innovatieven

  • 10/03/2020

Met de opening van de expo Van Eyck. Een optische revolutie is letterlijk de hele kunstminnende wereld in de ban van een Primitief. Een Vlaamse nog wel. De Vlaamse Primitieven waren vooral actief in de Zuidelijke Nederlanden van de 15e eeuw, toen een politieke en economische regio van eerste orde in Europa. Cultuur gedijde altijd al beter waar welstand was. Via internationale handel bereikte het werk van de groep kunstenaars alle uithoeken van het continent en onderging de Europese schilderkunst er volop de invloed van. De Vlaamse Primitieven waren in de eerste plaats baanbrekers, pioniers, vroege vogels. 

De thematentoonstelling over het genie Jan Van Eyck en zijn atelier is een ode aan het observatievermogen, het technische meesterschap en de innovatiedrang van de man. Van Eyck doorgrondde de wetten van het licht, schilderde stoffen en gewaden zoals niemand had voorgedaan en speelde een beslissende rol in de ontwikkeling van de olieverftechniek.    

De expo is een absolute must see. Terwijl ik door de tentoonstelling loop, deint mijn eindeloze bewondering voor ‘primitieve’ schoonheid uit naar het vernuft van de bedrijven die het artistieke patrimonium op een adembenemende en verrassende manier helpen ontsluiten. Dat zal ook het geval zijn in het nieuw bezoekerscentrum van de St.-Baafskathedraal dat later in het jaar opent en originele kunstschatten zal tonen met behulp van de nieuwste presentatietechnieken.  

Kunst of, bij uitbreiding, cultuur van wereldniveau tot bij de burger brengen is op zichzelf een fantastische onderneming. Voor de Van Eyck-expo halen de organisatoren de expertise binnen op vlak van geconditioneerd transport, conservatie, verzekering, beveiliging, bewaking, beeldschermen, vitrinebouw, luchtconditionering, audioapparatuur, headsets, merchandising, art handling, onthaal, catering, gamificatie. De digitale interpretatie van de Aanbidding van het Lam Gods, ontwikkeld door Oost-Vlaamse technologiebedrijven, doet de kijksensatie die Van Eyck ooit teweegbracht, nog eens op een eigentijdse manier over.  

Na het pijnlijke subsidiedebat over cultuurondersteuning in Vlaanderen is het themajaar Van Eyck een culturele opsteker. Toerisme Vlaanderen heeft de terechte ambitie om wereldwijd drie miljoen kunstminnende toeristen naar hier te halen. Een buitenkans voor Vlaanderen en ons land om zich nog eens van hun magistrale kant te tonen. Een uitzonderlijk podium ook voor Vlaamse bedrijven, de hedendaagse Vlaamse Innovatieven, om hun ‘primitieve’ – versta baanbrekend - meesterschap op diverse domeinen te illustreren.  

Voor de leiding van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) vormt de toptentoonstelling over Van Eyck een hefboom voor toekomstige projecten en voor een verdere commerciële uitbouw van het museum. In die ambitie kunnen ondernemingen een win-win realiseren. 

Cultuur is de levensstijl van een samenleving. Bedrijven bepalen mee onze levensstijl en bijgevolg onze cultuur. “Een bedrijf dat niets anders voortbrengt dan geld is een armzalig soort bedrijf”, wist die andere ‘Primitief’, Henry Ford.

 

Jef Wittouck 

Voorzitter Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen 

“Cultuur is de levensstijl van een samenleving. Bedrijven bepalen mee onze levensstijl en bijgevolg onze cultuur”