Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vlaamse bedrijven maken zich zorgen om situatie in Brussel

Vlaamse bedrijven maken zich zorgen om situatie in Brussel

  • 16/08/2021

De vaccinatiegraad bij Brusselaars blijft achterop hinken: amper 45% van de Brusselaars is volledig gevaccineerd. Brussel is de slechtst vaccinerende hoofdstad van West-Europa. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, maakt zich zorgen over de mogelijke schade die de Brusselse economie hierdoor oploopt. De terugkeer van de pendelaars dreigt opnieuw uitgesteld te worden. Voka roept de verschillende overheden op om zeer snel een doortastender vaccinatiebeleid te gaan voeren.

“Massale vaccinatie is de voorwaarde om de samenleving en de economie weer te kunnen normaliseren. In Brussel is de vaccinatiegraad vandaag onvoldoende hoog. Het is in het belang van heel het land dat Brussel beter gaat vaccineren, gezien de centrale rol die Brussel vervult voor heel wat van onze bedrijven. Brusselse jobs in de diensteconomie zijn sterk gelinkt met de kantoorwerkzaamheden. De lage vaccinatiecijfers dreigen de economische crisis in Brussel onnodig lang te laten duren”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Een rondvraag van Voka leert dat bedrijven met een vestiging in Brussel zich wel degelijk zorgen maken. Werkgevers hadden gepland om vanaf september het strikte telewerkregime te laten varen en weer ontmoetingsmomenten mogelijk te maken op kantoor. Door de lage vaccinatiecijfers in Brussel stellen ondernemingen die terugkeer voor onbepaalde tijd uit. 

Werkgevers doen er alles aan om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Vandaag zijn de algemene vaccinatiecijfers de enige richtsnoeren die een werkgever heeft. Voka vraagt dat werkgevers zicht krijgen op de vaccinatiegraad van hun medewerkers, om met kennis van zaken de meest effectieve coronamaatregelen te blijven handhaven.
 

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel