Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaamse achtergestelde leningen voor starters en groeiers moeten nu snel operationeel worden

Vlaamse achtergestelde leningen voor starters en groeiers moeten nu snel operationeel worden

  • 19/04/2020

Voka roept de Vlaamse regering op om de achtergestelde leningen voor starters en groeiers nu snel operationeel te maken. Want heel wat KMO’s hebben het financieel zwaar, zeker ook starters. Uit een enquête van Voka blijkt dat zonder bijkomende middelen 74% van de jonge ondernemingen het geen zes maanden meer uithoudt. Ook in Vlaams-Brabant lijden startende bedrijven onder de coronacrisis.

Voor jonge ondernemers die de stap hebben gezet naar een eigen bedrijf, komt de coronacrisis hard aan. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka bij 112 startende ondernemingen. Zo rapporteert 92% omzetverlies en ziet 56% minstens de helft van de omzet verdwijnen. Bij ondernemingen die minder dan een jaar oud zijn, is de omzet zelfs overal gedaald. In Vlaams-Brabant ervaart haast elke starter een omzetdaling omwille van het virus. 40% van de bevraagde kmo’s geeft aan dat het om een omzetdaling gaat van 75% tot maar liefst 99%. Slechts 10% ondervindt geen omzetdaling door de crisis. 

Starters hebben vooral te lijden onder projecten die door klanten of partners on hold worden gezet. In Vlaams-Brabant is dit niet anders. 80% van de bevraagde starters kampt met een omzetdaling doordat projecten in een impasse belanden. 60% van de bevraagde starters hun verkoop is geheel of gedeeltelijk weggevallen en 40% maakt verlies omwille van een geheel of gedeeltelijk verbod van de arbeids- en/of verkoopsactiviteit. 

Liquiditeitsproblemen bij starters

Door dat omzetverlies zitten vier op de tien (42%) van de startende ondernemingen met liquiditeitsproblemen. Nog eens een kwart (24%) staat financieel onder druk omdat klanten later betalen. Zonder bijkomende middelen kan driekwart (74%) geen zes maanden meer operationeel blijven. Heel wat starters zijn dan ook op zoek naar middelen: 38% denkt aan overbruggingskrediet, een derde (34%) kijkt zelfs naar de eigen spaarcenten om de onderneming extra te financieren. 

Ook het merendeel van de Vlaams-Brabantse starters schat het verloop van deze crisis allerminst rooskleurig in. De helft van de bevraagde bedrijven ervaart liquiditeitsproblemen door de coronacrisis en 40% verwacht dat de impact van de crisis hun omzet nog 6 tot 12 maanden zal beïnvloeden. 

Achtergestelde leningen

Op 1 april keurde de Vlaamse regering een kapitaalverhoging voor PMV van 250 miljoen euro goed, om achtergestelde leningen op middellange termijn toe te kennen in het kader van de coronacrisis. Om een financiële buffer op middellange termijn te creëren zal PMV achtergestelde leningen op een termijn van 3 jaar verschaffen. Het achtergestelde karakter van de leningen laat nog voldoende ruimte aan de banken om bijkomende bankfinanciering te verschaffen, eventueel gedekt met de nodige waarborgen.

De maatregel staat alleen open voor KMO’s. De focus ligt op start-up bedrijven en scale-ups die belangrijk zijn voor de toekomst van onze economie en nood hebben aan een versterking van hun eigen vermogen. “We juichen deze maatregel toe. Onze enquête toont aan dat jonge bedrijven deze achtergestelde leningen dringend nodig hebben om overeind te blijven. Nu moeten ze hier zo snel mogelijk daadwerkelijk gebruik van kunnen maken”, zegt Hans Maertens. 

Contactpersonen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Isabelle Meulemeester

Adviseur Internationaal Ondernemen

Stel uw vraag aan Voka!

Heeft u een vraag over het coronavirus? Dan kan u terecht bij Isabelle Meulemeester

Voor alle veelgestelde vragen en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad