Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaams-Brabantse ondernemers zien een drastische daling in omzet en kampen met personeelstekort

Vlaams-Brabantse ondernemers zien een drastische daling in omzet en kampen met personeelstekort

  • 27/03/2020

Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant bevroeg haar leden inzake de impact van het coronavirus op hun onderneming – 227 bedrijven uit Vlaams-Brabant namen deel. In heel Vlaanderen stelt de helft van de bedrijven vast dat hun omzet daalde door een (gedeeltelijke) stopzetting van hun verkoop.  Ook in onze provincie tekent men deze tendens op: omzetdalingen gaan van minder dan 20% tot zelfs 75% en velen vrezen zelfs een nakend faillissement. Kortom, het virus weegt enorm op ondernemingen. De schade voor Vlaams-Brabantse ondernemers werd afgelopen week nog geschat op 1,7 miljard euro.

Drastische daling van omzet

98 % van de bevraagde geeft aan dat hun onderneming lijdt onder de coronacrisis en stelt een drastische omzetdaling vast. Nu iedereen wordt wat aangewezen om zo veel mogelijk thuis te blijven, valt voor bijna de helft van de handelaars hun verkoop geheel of gedeeltelijke weg. Een kwart kampt met een daling tussen de 20 % en 50 %, terwijl bijna 30 % zware verliezen lijdt met een omzetdaling van maar liefst 75 % of meer.
Daarnaast is voor het sommigen onmogelijk om hun dienstverlening uit te voeren omwille van het niet kunnen garanderen om social distancing te waarborgen, problemen in de toeleveringsketen of onvoorzien personeelstekort. Een vijfde sluit de kans niet uit dat hun bedrijf de komende weken of maanden failliet gaat. 22% acht de kans mogelijk en 43% ziet dit onwaarschijnlijk gebeuren.
 

Meer dan de helft kiest voor statuut tijdelijk werkeloosheid

Ondernemers treden daadkrachtig op tegen omzetverlies, want meer dan de helft van de respondenten heeft reeds een aanvraag ingediend om beroep te doen op een statuut van tijdelijke werkeloosheid. Zo’n 20 % van de bevraagde bedrijven plant hier werk van te maken in de nabije toekomst (ten laatste binnen de maand). Slechts 27 % is ervan overtuigd dit de komende maand niet nodig te hebben.

Cijfers rond aanvraag tijdelijke werkeloosheid:

  • 21% van de bevraagde bedrijven vraagt tijdelijke werkloosheid aan voor het ganse personeelsbestand
  • 38% voor minder dan de helft van het personeelsbestand
  • 38% gaat voor meer dan de helft

Personeelstekort

Verscheidene bedrijven worstelen momenteel met een personeelstekort. De voornaamste reden hiervoor is dat medewerkers een ziektebriefje indienen (73%). Anderen zijn genoodzaakt verlof op te nemen om hun kinderen op te vangen (41%) of nemen uit schrik voor het coronavirus verlof (32%).

Noodzakelijke steunmaatregelen

Meer dan de helft vindt de huidige overheidssteunmaatregelen voldoende (58%), maar de overige respondenten vinden dit niet (19%) of hebben nood aan andere initiatieven (23%). Zo verlangt 30% naar overbruggingskredieten, ondersteund met overheidswaarborg nodig om hun liquiditeitspositie overeind te houden of een uitstel omtrent voorafbetaling (27%) of afbetaling krediet van enkel de rente (27%). Twee op tien wil toegang tot ruimere kredietlijnen, uitstel huurbetalingen (14%) en is gebaat bij kortere betalingstermijnen voor betalingen door de overheid (13%).

cijfers

Contactpersonen

Isabelle Meulemeester

Adviseur Internationaal Ondernemen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Vragen over de impact van coronavirus op uw bedrijf?

Raadpleeg onze FAQ-pagina. We updaten deze website frequent met de meest recente aanpassingen. Daarnaast kan u ook uw vragen stellen via stel uw vraag via 1adres@voka.

Corona FAQ-pagina
Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad