Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaams-Brabantse ondernemers klaar voor heropstart bedrijfsactiviteit

Vlaams-Brabantse ondernemers klaar voor heropstart bedrijfsactiviteit

  • 29/04/2020

Voka vraagt dat er in de komende 24 uur duidelijkheid komt over de concrete modaliteiten van de heropstart van onze bedrijven vanaf maandag 4 mei. “Vorige week vrijdag werd door de Nationale Veiligheidsraad perspectief geboden voor onze bedrijven. Deze beslissingen moeten nu dringend omgezet worden in een ministerieel besluit, maar daarop blijft het wachten.”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. Uit de wekelijkse Voka-enquête blijkt ook dat de ondernemers deze visie delen. Het merendeel werkt toe naar een heropstart van de bedrijfsactiviteit en wil dit omzetten naar de praktijk. In Vlaams-Brabant heeft 75% van de respondenten een pakket uitgewerkt om de veiligheid van haar werknemers te garanderen bij het opvoeren van de bedrijfsactiviteit.

Quasi alle bedrijven zijn klaar om op 4 mei in veilige omstandigheden op te starten. Ook de distributiesector bereidt zich in sneltempo voor, blijkt uit de enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Alvast 8 op de 10 van bevraagde bedrijven uit Vlaams-Brabant kan de social distancing garanderen dankzij getroffen maatregelen. Slechts 11% kan dit niet, maar compenseert door voldoende beschermingsmateriaal (bijvoorbeeld mondmaskers) te voorzien om toch te werken. De overige bedrijven beschikken niet over voldoende beschermingsmateriaal (5%) of kan niet onmiddellijk heropstarten door de aard van de activiteit (3%). Daarnaast meent 68% van de bevraagde bedrijven in Vlaams-Brabant dat de werknemers klaar zijn voor een heropstart in de nabije toekomst. 

Veilig naar werk, school en kinderopvang

14% geeft aan dat een belangrijk deel van haar werknemers problemen heeft met kinderopvang. Daarom dient er vanaf 4 mei hierover ook duidelijkheid te komen. Voka pleit alvast voor een uitbreiding op de bestaande regeling voor kinderen van ouders die niet (meer) telewerken. Bovendien is uitgebreide(re) kinderopvang sowieso noodzakelijk bij een heropstart van de scholen vanaf 15 mei. Daarnaast blijft er ongerustheid over de veiligheid (10%) of kampen werknemers met een mobiliteitsprobleem (5%). “We begrijpen dat er in het onderwijs nu grote debatten aan de gang zijn over een veilige en pedagogische opstart. Maar de kinderopvang moet daar zeker deel van uit maken. We moeten erop aandringen om dit aspect snel te regelen zodat iedereen veilig naar het werk, naar school of naar de kinderopvang kan.”, besluit Hans Maertens.
 

Helderheid over telewerk en modaliteiten heropening winkels en distributie 

Transparante communicatie blijft een leidraad doorheen de eisen van Voka. Het is nu aan de politici om leiderschap te tonen en de modaliteiten voor de heropstart op 4 mei definitief vast te leggen in een ministerieel besluit dat die inspanningen honoreert. Hans Maetens licht toe: "Nu heerst er bij bedrijven nog onduidelijkheid of thuiswerk algemeen verplicht, dan wel de norm of een aanbeveling is. Ook kan het niet zo zijn dat bedrijven die alle mogelijke en haalbare inspanningen leveren voor de veiligheid, gesloten zouden worden.” 

De Nationale Veiligheidsraad moet ook dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op 11 mei vastleggen. “Dit kan nu al gebeuren want de gezondheidscijfers evolueren positief.”, aldus Hans Maertens. Indien men de datum van 11 mei toch niet handhaaft, vraagt Voka duidelijkheid over de medische criteria die de experten hanteren. 
De voorbije weken was er veel discussie en onduidelijkheid, tot groot ongenoegen en frustratie van vele ondernemers. Denken we maar aan de vele gevallen van oneerlijke concurrentie tussen winkels en handelszaken. Nu moeten de politici duidelijke beslissingen nemen en vooral helder en eenduidig communiceren”, aldus nog Hans Maertens.
 

Contactpersonen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Isabelle Meulemeester

Adviseur Internationaal Ondernemen

Stel uw vraag aan Voka!

Heeft u een vraag over het coronavirus? Dan kan u terecht bij Isabelle Meulemeester

Voor alle veelgestelde vragen en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

VZW - DigiChambers 2021
VZW - eATA 2021
Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad