Skip to main content
 • Nieuws
 • Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen VN-duurzaamheidscertificaat ‘SDG Pioneer’

Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen VN-duurzaamheidscertificaat ‘SDG Pioneer’

 • 27/10/2020

88 Vlaamse ondernemingen ontvangen vandaag (dinsdag 27 oktober) het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research. De bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. “Dit jaar krijgen in heel België 100 bedrijven de SDG Pioneer onderscheiding. Dat wij met Voka 88 van die 100 bedrijven begeleid hebben, toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, begeleidde bedrijven al een twintigtal jaren naar duurzaam ondernemerschap via het Milieucharter. Tot er in 2018 een versnelling hoger geschakeld werd door een samenwerking aan te gaan met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voortaan een VN-erkenning ontvangen; een ‘Certificate of Completion’.

Ondernemingen die minstens drie jaar deelnemen aan het traject en daarbij acties opzetten voor elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR SDG Pioneer-certificaat. Vandaag kregen de eerste 88 ondernemingen die onderscheiding via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. In heel België krijgen dit jaar overigens maar 100 bedrijven het SDG Pioneer-certificaat. “Het bewijs dat we niet alleen duurzaam ondernemen prediken in ons Plan Samen Groeien, maar het ook in de praktijk waarmaken en zo als werkgeversorganisatie een unieke rol spelen”, aldus Hans Maertens.

Samenwerking centraal

Niet alleen Voka pleit voor samen groeien, ook UNITAR-directeur Nikhil Seth pleit voor meer samenwerking: “De SDG’s in de praktijk omzetten, lukt enkel door lokale en wereldwijde samenwerkingen om de hele samenleving te bereiken. Door in aparte silo’s te werken kunnen we niet opschalen, wat nochtans de sleutel is tot succes.”

Nog eens meer dan 100 andere ondernemingen worden intussen door Voka klaargestoomd om deze prestigieuze titel te verkrijgen in de komende jaren. De 88 laureaten van dit jaar kunnen overigens nog een stapje verder gaan. Indien zij tijdens de volgende twee jaren een pilootproject rond transitie op poten zetten, zullen zij het SDG Champion-certificaat ontvangen.

“De samenwerking met Voka is voor CIFAL Flanders van groot strategisch belang. We kunnen hierdoor niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven die écht het verschil maken in het realiseren van een effectieve kringloopeconomie, gebaseerd op waarden en goed bestuurlijk beleid” zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders. “We kijken ernaar uit om ook zoveel mogelijk bedrijven mee te kunnen nemen in het vervolgtraject naar ‘SDG Champion’ om multisectoraal aan een rechtvaardige transitie te kunnen bouwen.”

Vlaams-Brabantse laureaten

Ook in Vlaams-Brabant maakt men zowel op als naast de werkvloer werk van duurzaamheid. Daarbij is het Charter een dankbaar middel om hun initiatieven te kaderen en concretiseren. Xylem Water Solutions uit Zaventem onderschrijft de doortastende en globale aanpak van het VCDO. “Naast de internationale context, waarin we binnen onze wereldwijde holding rond “sustainability” werken, geeft het VCDO de mogelijkheid om ons ook lokaal op een duurzame manier te verankeren. Dat we voor onze inspanningen erkend worden met het SDG Pioneer-certificaat is niet alleen de kers op de taart, maar ook een mooi uithangbord naar onze klanten, partners en leveranciers."

De SDG’s kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Door deze diversiteit kan elke onderneming de doelstellingen invullen gestroomlijnd met de sector waarin ze actief zijn of de diensten die ze leveren. DNS Belgium uit Heverlee zet zich onder meer in voor inclusief surfen en maakt het web toegankelijker voor mensen met een beperking. Naast een sensibiliseringscampagne verspreidde ze ook tips en tricks over hoe je de toegankelijkheid van websites kan verbeteren. Bovendien ontwikkelde DNS Belgium ook een nieuw format voor hun jaarverslagen, zodat ze eveneens toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Overzicht van alle laureaten uit Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wenst de laureaten proficiat met het behalen van het UNITAR SDG Pioneer-certificaat!

 • DNS Belgium (Heverlee)
 • Kim’s Chocolates (Tienen)
 • Voka Kamer van Koophandel (Mechelen/Geel) 
 • PMC Holding (Vilvoorde)
 • Xylem Water Solutions (Zaventem)
 • Lineas Group (Brussel)
 • De Watergroep (Brussel)
 • artoos group (Kampenhout)

Wil je net zoals deze bedrijven je engageren met jouw onderneming? Dan kan dat door delen te nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Zo werken we samen aan de Agenda 2030 om onze planeet en maatschappij op een duurzame koers te brengen. 

SDG's

Contactpersoon

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

VZW - DigiChambers 2021
VZW - eATA 2021
Proximus
ING
Proximus
SD Worx
Logo Premed
Logo Randstad