Skip to main content
  • Nieuws
  • Vincent Warson (Warsco Units): "Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik de stap naar het familiebedrijf nooit zou overwegen"

Vincent Warson (Warsco Units): "Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik de stap naar het familiebedrijf nooit zou overwegen"

  • 04/01/2021

Vincent is de 22-jarige zoon van Marc Warson, gedelegeerd bestuurder bij Warsco Units in Genk. Het familiebedrijf specialiseert zich in alle facetten van de unitbouw. Tussen de examenstress door maakt Vincent even de tijd om met ons te babbelen over opgroeien in een familiebedrijf, over zijn toekomst en over zijn grote droom: in de voetsporen van zijn vader treden.

Vincent Warson
"Ik heb nooit druk gevoeld om in het familiebedrijf te stappen, maar ik voel wel dat dit een logische stap voor mij is."


Je bent opgegroeid in een ondernemende familie. Heb je het gevoel dat je, ondanks je jonge leeftijd, betrokken wordt bij het reilen en zeilen van het familiebedrijf?

Vincent: “Absoluut. Het verhaal van onze familie gaat al decennia terug, toen mijn grootvader Warsco Units heeft opgericht. Hij kon er uren over praten, net zoals mijn vader. In 2010 nam hij het familiebedrijf over en heeft hij op zijn beurt het bedrijf naar een hoger niveau getild. Hij spreekt er heel gepassioneerd over en dat draagt hij ook over op mij en mijn jongere zus Lauren. Mijn vader is de definitie van een workaholic en heel veel quality time aan de keukentafel kennen wij thuis niet, maar net omwille van onze gepassioneerde gesprekken, heb ik het gevoel dat ik steeds up-to-date ben.”

Wat zijn de voordelen en/of nadelen van het opgroeien in een ondernemend nest?

Vincent:  “Het brengt zeker en vast opportuniteiten met zich mee. De drempel om in het bedrijf te stappen, ligt lager dan bij een buitenstaander. Ik kan onderaan de ladder beginnen, maar waarschijnlijk kan ik me sneller opwerken. Anderzijds zie ik dat ook als een valkuil, want het is eigenlijk een ‘oneerlijk voordeel’ dat ik in mijn schoot geworpen krijg. Daarnaast kreeg ik via mijn vader meermaals de kans om mee te gaan naar bijvoorbeeld Voka-events, waar ik nieuwe mensen leerde kennen en zo mijn netwerk kon uitbreiden.”

"Als ik ooit in het familiebedrijf stap, moet ik het niet even goed doen als mijn vader, maar nog béter."

“Ik voel wel een gezonde druk om te presteren. Als ik ooit in het familiebedrijf stap, moet ik het niet even goed doen als mijn vader, maar nog béter. De lat is al gelegd en ik moet hoger mikken. Ik moet ook mijn meerwaarde kunnen tonen, maar het mag natuurlijk geen competitie worden.”

Heb je ooit druk gevoeld om in het familiebedrijf te stappen?

Vincent: “Nee, maar ik voel wel dat dit een logische stap is voor mij. Ik heb altijd mijn eigen keuzes mogen maken, qua studies en vrije tijd. Maar ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik de stap naar het familiebedrijf nooit zou overwegen, dat weet ik wel zeker. Alvorens deel uit te maken van het familiebedrijf, ben ik van plan om externe werkervaring op te doen. Dat kan zelfs in een totaal andere sector. Ik vind het belangrijk om te leren van anderen.”

Vincent Warson


Alle remmen los: waar staat Warsco Units binnen dit en tien jaar als het van jou zou afhangen?

Vincent: “Momenteel wordt er hard gewerkt aan het beter verplaatsbaar maken, het modulaire en het flexibele aspect van onze units. Ik hoop dat we binnen tien jaar de straal van 300 kilometer waarbinnen we nu opereren, kunnen uitbreiden naar de rest van Europa. Daarnaast wordt Warsco Units steeds meer actief in de B2C-markt, want heel wat van onze klanten zijn geïnteresseerd in assistentiewoningen in hun eigen tuin of breiden hun huis uit door gebruik te maken van units. Deze markt is zeer interessant en daar zou ik me graag in verdiepen.”

"Tijdens Nextgen Community kwam ik terecht in een hechte groep van jongeren die in dezelfde situatie als mij verkeren, maar toch met eigen en uniek verhaal."

Tot slot: vorig jaar nam je deel aan Nextgen Community, een traject dat jongeren uit een ondernemend nest helpt bij het maken van belangrijke beslissingen over hun toekomst. Kan je daar wat meer over vertellen?

Vincent: “Tijdens dit traject kon ik kennismaken met gelijkgestemden en dat was voor mij heel waardevol. Ik kwam terecht in een hechte groep van jongeren die in dezelfde situatie als mij verkeren, maar toch met een eigen en uniek verhaal. Er zijn mooie vriendschappen uit voortgevloeid en die losse gesprekken hebben mij op persoonlijk vlak verder geholpen.”

Kom jij uit een ondernemend nest?

  • De sprong wagen om in het bedrijf van je familie te stappen, gaat niet over één nacht ijs. Nextgen Community helpt je, net zoals bij Vincent, met het maken van belangrijke beslissingen over jouw toekomst.
     
  • Vragen? Lees meer over Nextgen Community of neem contact op met onze collega Carolien Houbrechts.

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers