Skip to main content
  • Nieuws
  • Vijf tips voor elke ondernemer die wil groeien

Vijf tips voor elke ondernemer die wil groeien

  • 12/09/2019

België telt veel topondernemingen. Maar hoe bouwt u zelf een professioneel bedrijf uit? Wij geven u 5 tips mee om een snelgroeiend bedrijf naar de top te loodsen.

Durf uw strategie bij te sturen

Elk bedrijf heeft een goede strategie nodig. Eén die alle neuzen in dezelfde richting krijgt. Maar ook één die aangeeft wat uw bedrijf niet doet. Het is vaak het moeilijkste om consequent te kiezen welke opportuniteiten men aan zich laat voorbijgaan. Het is belangrijk dat een bedrijf niet van alle markten thuis wil zijn. Dat zorgt immers voor verwatering van de unique selling points ervan. Daarnaast staart u zich beter niet blind op de successen uit het verleden. Een bedrijfsstrategie is niet gebeiteld in steen. Sta 1 à 2 keer per jaar stil bij de evoluties van uw onderneming en pas uw strategie aan indien nodig. Kom buiten en laat u inspireren door leveranciers, partners en klanten.

Durf te innoveren

Zoek uit welke vaardigheden uw bedrijf nodig heeft om te evolueren en relevant te blijven naar de toekomst. Dat gaat verder dan de vaardigheden van het personeel, maar omvat ook de intrinsieke kennis en expertise die u op de markt brengt om te differentiëren. Experimenteren met nieuwe technologieën en nieuwe ideeën maken uw onderneming sterker. E-commerce, artificiële intelligentie of big data kunnen de huidige bedrijfsprocessen verbeteren. Investeer echter niet halsoverkop. Bepaal eerst welke vaardigheden uw onderneming morgen nodig heeft. Elk bedrijf heeft namelijk andere behoeften (volgens de marktevoluties in de sector).

Durf uw medewerkers uitdagen

Uw bedrijf is niets zonder gemotiveerde medewerkers. Creëer een omgeving die uw mensen voldoende uitdagingen en kansen biedt om te evolueren. Geef hun doelstellingen, duidelijke feedback en investeer in training om hen de volgende stap in hun carrière te laten zetten. Op die manier zullen zij het beste van zichzelf geven en de onderneming trouw blijven. Laat u niet tegenhouden om uw medewerkers opleidingen te laten volgen, wees niet bang dat ze ooit het bedrijf zouden verlaten. Geef de leiders van morgen net kansen in uw bedrijf.

Durf de bedrijfscijfers onder ogen te zien

Als u uw bedrijf professioneel wil beheren, durf dan de financiële stromen ervan grondig tegen het licht te houden. Gebruik uw cijfers ook om te beslissen wat uw volgende stap zal zijn. Dat betekent dat u niet alleen KPI’s definieert, maar deze ook nauwgezet opvolgt. Wacht niet tot de jaarafsluiting om te evalueren waar uw onderneming staat ten opzichte van het opgestelde budget. Gebruik uw boekhouding als kompas, en niet enkel als wettelijke rapporteringsverplichting.

Durf bureaucratie buiten te houden

Elk bedrijf heeft processen nodig. Maar trap niet in de val om voor elke deeltaak een handleiding uit te werken. Bureaucratie bedreigt de dynamiek van uw onderneming. Ieder bedrijf zoekt best een gezonde balans op tussen processen en efficiëntie. Deze verschilt van bedrijf tot bedrijf, want dat is afhankelijk van de cultuur en het DNA ervan.

Auteur Bruno Peelaers

Advertentie Festival van Vlaanderen