Skip to main content
  • Nieuws
  • Vierkantswortel in zicht voor Limburgse economie

Vierkantswortel in zicht voor Limburgse economie

  • 24/09/2020

De heropleving van de Limburgse economie na de lockdown is van korte duur. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg. Drie maanden terug werd het absolute dieptepunt opgemeten, waarna conjunctuur terug de hoogte in schoot. “We zien weliswaar dat die groei in het vierde kwartaal stagneert. Er is geen reden tot paniek, maar we mogen niet blind zijn voor grote uitdagingen als de brexit”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 

conjunctuut

Drie maanden terug werd het absolute dieptepunt opgemeten, waarna conjunctuur terug de hoogte in schoot. (Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB, september 2020 – februari 2021)


Hier kan u de volledige conjunctuurbarometer raadplegen

Voor de derde maand op rij wordt vastgesteld dat de steile en krachtige herneming die in juli van start ging een abrupt einde kent vanaf het begin van het vierde kwartaal. Dit impliceert dat stilaan niet te veel vertrouwen meer moet gesteld worden in een snel V-vormig herstel uit de corona-duik. De hypothese van een ‘vierkantswortel-herstel’ (√) wint duidelijk aan realiteitswaarde. Bij een √-symbool zie je dat de stijging uitvlakt en op hetzelfde niveau blijft. Hierdoor krijgt de conjunctuur een plateau dat een lichte stijging kent. Ook tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar blijft de economische activiteit nog onder het niveau van het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. 

"De hypothese van een ‘vierkantswortel-herstel’ (√) wint duidelijk aan realiteitswaarde."

We bereikten de bodem van de coronaput in juni bij een indicatorniveau van 18.21 punten. De corona-crisis heeft de regionale economische activiteit op dat moment gereduceerd met 37 punten. Vervolgens komt een steile herneming op gang die de conjunctuurbarometer tegen het einde van het derde kwartaal optilt tot 32.4 punten. Tijdens het vierde kwartaal stagneert de activiteit op dit niveau. Bij het begin van het eerste kwartaal van 2021 tekent zich vervolgens opnieuw een lichte opleving af tot 34.4 punten in februari. 

TV Limburg vroeg meer uitleg aan gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

(Lees verder onder de video)

“Geen wortel schieten” 

De Limburgse economie zal naar alle waarschijnlijkheid niet herstellen volgens een V-curve. “Dat is geen drama, maar we mogen vooral geen wortel schieten. Volgens onze voorspelling zou de Limburgse export in 2021 terug op het niveau zitten van voor corona. De conjunctuurbarometer houdt weliswaar geen rekening met de nakende brexit. Zowel ondernemingen als het beleid moeten klaar zijn voor de mogelijke gevolgen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

Verder blijven ook sectoren als de bouw en automobiel onder hun niveau van een jaar geleden. “De bouwvergunningen blijven bijvoorbeeld in de loop van de volgende zes maanden maandelijks nog gemiddeld -22.25%  onder het niveau van de vergelijkbare periode een jaar geleden”, illustreert Johann Leten. 

“De gevolgen van de coronacrisis komen met andere woorden in verschillende fases. Voor sommige sectoren is de crisis meteen voelbaar, maar in andere sectoren zie je een vertragend effect. Minder bouwvergunningen betekent op termijn ook minder werk. We mogen ons dus niet blindstaren op de cijfers die er vandaag voorliggen. We moeten aandachtig blijven”, waarschuwt hij.  

Starters blijven scoren

Na de sterke stijging van vorige maand met meer dan 1.000 Limburgse starters in juli 2020 neemt het aantal starters in augustus af tot 625 starters. In vergelijking met augustus 2019 blijven de starters wel met 14% boven het niveau van vorig jaar. Het lijkt dus alsof de lockdown-maanden in het starterslandschap zijn verdwenen. Ondanks corona zitten we dus opnieuw op koers om het beter te doen dan in 2019 en om vers bloed in onze economie te pompen. 
 

starters
Aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg

 

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Circuit Zolder