Skip to main content
  • Nieuws
  • Vierkantswortel-herstel houdt voorlopig stand

Vierkantswortel-herstel houdt voorlopig stand

  • 30/10/2020

De Limburgse economie kruipt in 2021 voorzichtig verder uit het dal. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Op die manier houdt het vierkantswortelherstel voorlopig stand, maar gedelegeerd bestuurder Johann Leten blijft erg voorzichtig: “Onze export komt terug op gang, maar de achterstand met vorig jaar blijft overeind. De vooruitzichten zijn met deze tweede golf en een nakende brexit ook niet rooskleurig.”

Grafiek

Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (oktober 2020 – maart 2021)*
 

Lees hier de volledige conjunctuurbarometer

De coronarecessie bereikt haar dieptepunt in mei met 18.28 indicatorpunten. Vanaf juni gaat een steile herneming van start die de conjunctuurbarometer bij het einde van het derde kwartaal op een niveau van 40 punten brengt. Op dat moment verliest de opwaartse beweging aan expansiekracht. Dit elan wordt bij het begin van het vierde kwartaal drastisch afgeremd.

Tegen december stijgt de conjunctuurindicator nog amper en strandt op 42.35 punten. Na de jaarwisseling trekt de economische activiteit opnieuw wat aan, zodat een indicatorniveau van 46.7 punten in maart haalbaar is. De vierkantswortel houdt stand.

“Voorzichtig herstel”

De conjunctuurbarometer voorspelt nog steeds een vierkantswortel-herstel, maar onderliggend zijn er nog onrustwekkende signalen vanuit onder meer de export, die in vergelijking met vorig jaar nog een hardnekkige achterstand heeft. Volgens de voorspellingen zal de export midden 2021 terug op het niveau van voor corona zitten.

“Maar de tweede corona-golf en de brexit maken dat erg onzeker”, zegt Johann Leten. “Daarom blijven we ondernemingen informeren en adviseren. We sloten een samenwerking met de provincie om een brexit-SPOC in te zetten voor alle vragen van ondernemingen. Daarnaast hebben we een uitgebreide brexit-FAQ op onze website staan. Ook voor de coronacrisis kunnen bedrijven nog steeds terecht bij onze corona-SPOC en -FAQ”

"Geef duidelijkheid en rechtszekerheid aan bedrijven die willen investeren."

Johann Leten benadrukt bovendien dat groei onze enige weg vooruit is. “Dat onderstrepen we ook in ons plan Samen Groeien. Innovatie, duurzaamheid en export spelen daar een belangrijke rol in. Als Voka – Kamer van Koophandel Limburg zullen we ondernemingen daar sterk in begeleiden. Maar ook overheden kunnen hun duit in het zakje doen. Geef duidelijkheid en rechtszekerheid aan bedrijven die willen investeren, want 4 op 10 wil dat ondanks corona doen. In onze open brief naar Vlaams minister-president Jan Jambon onderstreepten we dat dit de goedkoopste maatregel voor groei is.”

Starters blijven toenemen

Er blijft positief nieuws vanuit het starterslandschap komen. Ondanks de economisch onzekere tijden zien we dat het aantal starters opnieuw toeneemt. In vergelijking met september 2019 ligt het aantal starters in september 2020 12% hoger. Nog steeds ligt 2020 dus op koers om weer een record te breken.

tekst

Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg
 

*Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie