Skip to main content
  • Nieuws
  • Vier teams naar Benelux finale van FIRST LEGO League

Vier teams naar Benelux finale van FIRST LEGO League

  • 23/11/2019

De Limburgse FIRST LEGO League-finale maakt dit jaar een recordaantal jongeren warm voor techniek. Verdeeld over twee dagen namen 1.400 jongeren tussen 11 en 14 jaar deel aan de regiofinales. Vier teams stoten door naar de Benelux-finale: Team Ogel_SMS2 (Sint-Martinusscholen Herk-De-Stad), Legomasters (Vrije Basisschool Lommel-West), Traffic Stars (BS Merlijn Tongeren) en City Builders (BS De Eik Wellen). “We zijn er van overtuigd dat we op deze manier heel wat jongeren warm kunnen maken voor STEM-richtingen en technische beroepen”, zeggen organisatoren Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, en Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg.

bert lambrechts first lego league
Eén van de awards werd uitgereikt door de gedeputeerde Bert Lambrechts.


Veertig scholen, 1.400 jongeren en 276.700 blokjes. Dat is de hoeveelheid LEGO die nodig was voor de voorbereidingen én voor de finale. De leerlingen bouwden en programmeerden op drie maanden tijd een LEGO-robot die tijdens de finale zo veel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. De wedstrijd is een internationaal fenomeen en vindt plaats in 90 landen.

De Limburgse editie verdubbelde dit jaar haar aantal deelnemers naar 1.400 jongeren en is daarmee de grootste FIRST LEGO League van de Benelux. Daarom vonden voor het eerst niet één, maar twee regiofinales plaats.

50 partnerbedrijven

“We moeten ambitieus zijn, willen we het lage aantal studenten in technische richtingen opschroeven. Uit onze Toekomstindicator blijkt dat het aantal leerlingen die kiezen voor een STEM-richting terug lichtjes stijgen, maar eveneens dat er met een Limburgs aandeel van nog geen 12 procent binnen Vlaanderen nog heel wat werk aan de winkel is”, zegt Johann Leten. “Het feit dat zowel de provincie Limburg als vijftig partnerbedrijven dit avontuur mee ondersteunen, stemt ons dan ook uitermate tevreden. Enkel samen kunnen we onze krappe arbeidsmarkt te lijf gaan”, aldus Chris Slaets.

Slimme koppen en handige Harry's

Cegeka en Corda Campus waren de gastheren voor deze recordeditie. “Als technologische hotspot binnen Limburg is het haast symbolisch om de studenten hier te ontvangen. Zij zijn de slimme koppen en handige Harry’s die we nodig zullen hebben”, zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus. Wendy Knaepen, brand director bij Cegeka vult aan: “Het tekort aan technisch geschoold personeel is een rem op de groei van onze Limburgse economie. Binnen Cegeka willen we graag ons steentje bijdragen aan de oplossing.”

"Het tekort aan technisch geschoold personeel is een rem op de groei van onze Limburgse economie."

Een gevoel dat gedeeld wordt door heel wat Limburgse ondernemers en de provincie Limburg. Ook zij voelen de sterke nood aan kwalitatief technisch personeel en zetten graag mee hun schouders onder dit project. Maar liefst 50 partnerbedrijven en de deputatie maakten deze wedstrijd mogelijk voor honderden Limburgse jongeren. “Vanuit het provinciebestuur ondersteunen we een initiatief als dit uiteraard graag. Technische profielen zijn goud waard op onze arbeidsmarkt. Dat jongeren hier al spelend een passie voor kunnen ontwikkelen, is een win-winsituatie. Wij wensen de vier winnende teams alvast alle succes in de Benelux finale in Breda”, besluit gedeputeerde Bert Lambrechts.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie