Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vier op tien gemeenten verlagen of verlaten inning bedrijfsbelasting

Vier op tien gemeenten verlagen of verlaten inning bedrijfsbelasting

  • 05/06/2020

Vier op de tien gemeenten in de regio Mechelen en Kempen verlagen de bedrijfsbelastingen of stellen de inning uit. Dat stelt Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen na een onderzoek bij 39 gemeenten. Gisteravond kondigde de gemeente Turnhout zelfs aan om de bedrijfsbelastingen voor 2020 volledig te schrappen. “Gemeenten gaan een cruciale rol spelen in de exit-fase van de coronacrisis”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Bedrijfsbelasting

Eind maart heeft Voka – Kamer van Koophandel een brief gestuurd naar 39 burgemeesters in de regio Mechelen en Kempen. Met de vraag om onder meer de bedrijfsbelasting(en) – zoals de belasting op drijfkracht - aan te pakken. “Op die basis zijn we verdere onderhandelingen en gesprekken aan gegaan met burgemeesters en bevoegde schepenen. Met resultaat. We zien dat vier op de tien bedrijven in de regio Mechelen en Kempen nu al hebben beslist om de inning uit te stellen of de tarieven te verlagen. Dit toont aan dat veel gemeenten willen meewerken om bedrijven door deze coronacrisis te sleuren”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. 

Wat blijkt verder uit het onderzoek?

•    1 op 4 gemeenten verlaagt het tarief van de bedrijfsbelasting(en)
•    Nog eens 1 op de 5 gemeenten stelt de inning van de bedrijfsbelasting(en) uit 
•    1 gemeente schrapt de volledige inning van de ‘Alg. Belasting op Bedrijvigheid’
•    1 op 10 gemeenten moet nog een beslissing nemen


Cruciale rol

“We zijn ervan overtuigd dat lokale besturen een cruciale rol spelen in de exit-fase van de coronacrisis”, aldus Tom Laveren. “Niet alleen de aanpak van de bedrijfsbelasting is belangrijk. We vragen ook om de investeringsprojecten, die in de goedgekeurde meerjarenbegrotingen staan, versneld uit te voeren.”

Uit onderzoek van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt ook dat bij drie op de vier gemeenten de onroerende voorheffing in 2021 vastligt en niet zal verhogen. Zes op de tien gemeenten geven expliciet aan dat ze facturen van lokale bedrijven binnen een termijn van 15 tot 30 dagen zullen betalen. 

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie VanRoey- nov