Skip to main content
  • Nieuws
  • Vier keer meer Limburgse industrie veranderde in groen

Vier keer meer Limburgse industrie veranderde in groen

  • 08/07/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg maakt een einde aan de bewering dat er steeds meer natuur verdwijnt voor de industrie. Uit cijfers van het Departement Omgeving blijkt dat in de voorbije vijf jaar slechts 21,5ha natuur werd omgezet in industriegronden. Dit terwijl in dezelfde periode 93,5 ha industrie verdween in het voordeel van groen. “Dit bevestigt wat ondernemers al langer wisten”, aldus Leten. “We herhalen dan ook onze boodschap om de heksenjacht op investeringen te stoppen. Deze cijfers tonen immers aan dat het beeld van de industrie als vijand van de natuur onjuist is. De groene bewegingen moeten nu kleur bekennen en stoppen met hun stemmingmakerij”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

JJLL
Uit cijfers van het Departement Omgeving blijkt dat in de voorbije vijf jaar slechts 21,5 ha natuur werd omgezet in industriegronden. Dit terwijl in dezelfde periode 93,5 ha industrie verdween.


Voka - KvK Limburg klaagde al het gebrek aan kwalitatieve industrieterreinen aan. De constante proceduredreiging tegen uitbreidingen op locaties die wél gunstig zijn, maakt investeren haast onmogelijk in Limburg. Johann Leten: “Dit terwijl deze investeringen broodnodig zijn om onze welvaart op peil te houden. Zéker in crisistijden als nu.”

62 betwiste vergunningen

Er lopen momenteel 62 dossiers bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat zijn 62 concrete investeringen die door een team van experten zijn goedgekeurd, die alsnog verloren dreigen te gaan. “Quasi altijd worden deze beroepen onderbouwd met de stelling dat 'er niet nog meer natuur mag verdwijnen ten voordele van de industrie'. We hopen met deze cijfers deze fabel nu eindelijk de wereld uit te helpen. We hebben nood aan een rationeel debat. Laat dit hiervoor het startschot betekenen”, aldus Leten.

“Natuur en industrie kunnen wel degelijk naast elkaar bestaan. Ondernemers zetten nooit harder in op duurzaamheid dan nu."

“Natuur en industrie kunnen wel degelijk naast elkaar bestaan. Ondernemers zetten nooit harder in op duurzaamheid dan nu. Bovendien bewijzen we vandaag dat we vanuit de bedrijfswereld al veel meer gegeven dan genomen hebben. Het ENA-gebied Munsterbos dat definitief groen ingekleurd werd zit zelfs niet in deze cijfers vervat. We vragen dan ook een beetje redelijkheid. Met deze kennis is het immers niet langer houdbaar om elk investeringsdossier consequent te boycotten”, besluit Johann Leten.

Van industrie naar groen 

  Vlaanderen Limburg
van ‘industrie’ naar ‘natuur’ 116 ha 92 ha
van ‘industrie’ naar ‘overig groen’ 48,5 ha 1,5 ha
van ‘industrie’ naar ‘bos’ 26 ha 0 ha

Van groen naar industrie

  Vlaanderen Limburg
Van ‘natuur’ naar ‘industrie’  21,5 ha 7,5 ha
van ‘overig groen’ naar ‘industrie’  41 ha 13 ha
van ‘bos’ naar ‘industrie’  28,5 ha 1 ha

Bron: Departement Omgeving

In de media

Lees hier de artikels van Made In Limburg en Het Belang van Limburg