Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Verleng tijdelijke werkloosheid tot na de zomer"

"Verleng tijdelijke werkloosheid tot na de zomer"

  • 19/05/2020

Het aantal jobaanbiedingen in de provincie Antwerpen is in amper twee maanden tijd gekelderd. Voor 12 411 openstaande vacatures kan je nu solliciteren. Dat zijn bijna 7 000 jobaanbiedingen minder (-35%) dan vlak voor de crisis hier uitbrak. Het aantal kandidaten - de werkzoekenden – is dan weer met 9% gestegen. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen komt nu met een pakket voorstellen voor de arbeidsmarkt. “Eén van de actiepunten: verleng het systeem van tijdelijke werkloosheid door overmacht tot na de zomer”, stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.

In amper twee maanden tijd is het aantal openstaande vacatures in de provincie Antwerpen met 35 procent gedaald. In februari van dit jaar waren er nog 19.314 jobs beschikbaar, via de kanalen van VDAB en via de werving- en selectiekantoren. Nu zijn er dat 12.411 of bijna 7.000 minder. De cijfers van mei zijn nog niet beschikbaar. 


Het aantal mensen dat op zoek is naar een job – officieel de niet-werkende werkzoekenden – is net een stuk groter geworden in de provincie Antwerpen: van 64.700 in februari naar 70.700 in april. Die komen nog eens bovenop de 1 miljoen tijdelijk werklozen – door overmacht – verdeeld over heel in België.

Vacatures

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen komt nu met een pakket voorstellen voor de arbeidsmarkt. De Kamer roept ook de bevoegde overheden op om er snel werk van te maken. 
“Aan de bedrijven die het moeilijk blijven hebben, moeten de overheden financiële zuurstof blijven geven. Verleng daarom het systeem van de tijdelijke werkloosheid door overmacht, minstens tot en met 31 augustus”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen. “Ook belangrijk: uitstel of kwijtschelding van de RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing voor 2020.”

Er is ook nood aan flexibele arbeidsorganisatie. Zo kunnen bedrijven die nu veel vraag hebben, aan de slag met tijdelijk nieuwe medewerkers van bedrijven die het moeilijker hebben. Dit kan door meer vrijwillige overuren en nachtwerk mogelijk te maken. Tijdelijk werklozen moeten ook sneller geactiveerd worden. Ten laatste na twee maanden. “Op die manier doen ze vaardigheden op die ze meer dan ooit zullen nodig hebben”, aldus Laveren. “Voor bedrijven betekent beter gevormde medewerkers een extra voorsprong als ze weer kunnen heropstarten.”

Uit de meest recente enquête van Voka, vreest één op de vijf ondernemingen voor een mogelijk faillissement. Nog eens één op de vier vreest medewerkers te moeten ontslaan.

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

MK - ACS - oktober