Skip to main content
  • Nieuws
  • “Verleng steun tot juli 2021 om ongeziene klap te voorkomen”

“Verleng steun tot juli 2021 om ongeziene klap te voorkomen”

  • 22/10/2020

Bijna de helft van de bevraagde bedrijven in de regio Mechelen en Kempen valt om als er een tweede lockdown komt en financiële steun uitblijft. 42% kan wél gered worden als steun - zoals uitstel van betaling of tijdelijke werkloosheid - mogelijk blijft. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Voka – KvK Mechelen-Kempen, die is afgenomen na de sluiting van cafés en restaurants en de invoering van de avondklok en het opvoeren van thuiswerk.

Grafiek1

“De nieuwe cijfers zijn keihard en zouden een ongeziene klap voor onze economie betekenen in de regio Mechelen en Kempen. Morgen (vrijdag) worden protocollen van verschillende sectoren herbekeken. Onze vraag is hierbij om een tweede lockdown absoluut te vermijden. De sluiting van cafés en restaurants is al een klap. Hou onze andere bedrijven open. In alle veiligheid. Het is knokken voor iedereen. Vermijd een knock-out van onze economie. We vragen dan ook om de steunmaatregelen uit het voorjaar te verlengen tot juli 2021”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.


Herstel smelt weg
De economie is afgelopen zomer hersteld, maar dat herstel smelt nu weer weg. Dat bleek vorig week al bij de lancering van de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen. Bedrijven in de regio draaien nu gemiddeld 13 procent minder omzet dan vóór de coronacrisis. Volgend jaar belooft weinig beterschap: ook in 2021 blijft het omzetniveau gemiddeld 10 procent lager dan normaal. De investeringsplannen liggen meer dan 20 procent onder het normale niveau. En één op de vier exportbedrijven geeft aan dat ze pas tegen 2022 of later een volledig herstel verwachten.
Het aantal werklozen kan, volgens de meest recente conjunctuurbarometer, tegen begin volgend jaar stijgen met 3,3 procent in onze regio. 

“Dit zijn klappen die we ook in de komende jaren nog lang en sterk zullen voelen”, zegt Laveren. “De Vlaamse regering moet daarom haar investeringsplan voor Vlaamse Veerkracht versneld uitvoeren. Ook de nieuwe federale regering moet alsnog werk maken van degressieve afschrijvingen voor bedrijfsinvesteringen.”


Kortere quarantaines 
Voka – KvK Mechelen-Kempen stelt zich vragen bij het nieuwe coronatestbeleid. Wie een hoogrisicocontact is, maar geen symptomen voelt, hoeft zich niet meer te laten testen. De quarantaineperiode wordt wel verlengd van 7 naar 10 dagen. “Er is nood aan snelle testen met snel resultaat om potentiële besmettingen te kunnen isoleren. En de quarantaineperiode moet zo kort mogelijk zijn, in het geval er niets aan de hand is. Anders brengen we de continuïteit in de ondernemingen in gevaar”, zegt Tom Laveren.

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei