Skip to main content
  • Nieuws
  • Verken de toekomst met Stefaan Vandist

Verken de toekomst met Stefaan Vandist

  • 09/09/2019

Wie slim is, kijkt naar de wereld. Want met al die nieuwe technologieën die ons om de oren vliegen, kan je maar beter voorbereid zijn op de toekomst. Hoe je dat doet? Daar vertelt toekomstverkenner Stefaan Vandist je graag meer over tijdens hét Voka-event voor internationale ondernemers, The World for Smarties.

Vandist
      Stefaan Vandist. 

Toekomstverkenning

Stefaan ziet toekomstverkenning in de eerste plaats als een exploratie-proces. En dat helpt je om het beleid en de strategie van je organisatie te verscherpen. Je denkt verschillende mogelijke scenario’s uit om je daar dan op voor te bereiden.

“Wat zijn voor jouw organisatie de meest kritische onzekerheden?  Een antwoord op die vraag kan zijn: Gaat de economie verder groeien of niet? Zal de samenleving veel pragmatischer kijken naar genetisch gemodificeerde organismen de komende jaren? Gaat de digitale revolutie a.d.h.v. artificiële intelligentie verder exponentieel groeien of vlakt die groei af? Op basis hiervan krijg je toekomstscenario’s." 

Transitiehefbomen

Op dit ogenblik ziet Stefaan 7 grote maatschappijbrede en internationale transities: energie, mobiliteit, circulaire economie, slimmer werken en wonen, industrie 4.0, de transitie in de zorg en levenslang leren.

"De grootste transitiehefbomen liggen op regionaal niveau."

“Dat zijn stuk voor stuk spannende evoluties. Maar tegelijk zijn ze ook best akelig: het is namelijk zo dat de grootste transitiehefbomen op regionaal niveau liggen. En daar zijn de meeste regio’s gewoon niet voor uitgerust.” In België kan een regio gelijkgesteld worden aan de provincie. “En onze provincies hebben op dit moment niet de tools en de mensen om deze uitdagingen aan te gaan.” 

Maar hoe moeten we die uitdagingen dan gaan aanpakken in de toekomst? “Dat kom je te weten tijdens mijn keynote,” knipoogt Stefaan. “Ik ga samen met de aanwezigen bekijken hoe je al deze internationale transities kan waarmaken op regionaal niveau.”

Kom jij ook luisteren tijdens The World for Smarties?
 

Artikel uit publicatie