Skip to main content
  • Nieuws
  • "Verbreding Limburgse snelwegen versterkt onze Euregionale troeven"

"Verbreding Limburgse snelwegen versterkt onze Euregionale troeven"

  • 16/12/2019

Voka - Kamer van Koophandel Limburg reageert positief op de belofte van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters om de autosnelwegen E313 en E314 op het Limburgs grondgebied te verbreden met een derde rijstrook. “Deze ingreep is noodzakelijk om de troeven van onze Euregionale ligging te behouden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg.

Johann Leten
“Deze maatregel is een oplossing voor onze interne mobiliteit, maar op die manier staan we nog niet veel sneller in Antwerpen of Brussel."


De werkgeversorganisatie pleitte jaar na jaar voor een verbreding van de snelwegen. Dat die er nu ook komt, is een opluchting. “De Limburgse snelwegen zijn meer dan verzadigd, waardoor niet alleen onze ondernemers en hun medewerkers, maar ook de Limburgse economie dreigt stil te vallen. Deze aangekondigde verbreding juichen we dus toe”, zegt Johann Leten.

"Ook buiten de provinciegrenzen is de verbreding noodzakelijk."

Hij wijst weliswaar op de vele uitdagingen die de provincie wel nog moet aangaan. “Deze maatregel is een oplossing voor onze interne mobiliteit, maar op die manier staan we nog niet veel sneller in Antwerpen of Brussel. Ook buiten de provinciegrenzen is de verbreding noodzakelijk.”

Euregionale troeven behouden

In dat opzicht wijst Johann Leten ook naar de Euregionale ligging van de provincie. “Dat is een absolute troef die we moeten behouden. Deze verbreding draagt daar toe bij, maar ook de andere maatregelen om onze mobiliteit te verbeteren, mogen we niet over het hoofd zien. Denk maar aan de randvoorwaarden van SALK waarin onder meer de uitvoering van de Noord-Zuidverbinding en het Spartacus-plan zitten. De Vlaamse regering is een engagement aangegaan om die aan te pakken, dus rekenen we erop dat zij woord houden. ”

"We moeten op alle fronten inzetten om de sterke logistieke draaischijf van onze provincie intact te houden."

Hij verzekert tot slot dat mobiliteit een en-en-verhaal is. “We moeten op alle fronten inzetten om de sterke logistieke draaischijf van onze provincie intact te houden. Daar blijft ook de ontwikkeling van de ENA-gebieden één van onze topprioriteiten, zoals we in onze memoranda al aangaven.”

Geen knopen, maar daden

Naar aanleiding van de verkiezingen riep Voka - KvK Limburg al op om dringend de mobiliteitsdossiers aan te pakken.