Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • VDAB en Actiris helpen Vlaamse bedrijven aan Brussels talent

VDAB en Actiris helpen Vlaamse bedrijven aan Brussels talent

  • 02/06/2021

In Vlaanderen zoeken ondernemingen verwoed naar talent. Tegelijk groeit in Brussel de grote groep werkzoekenden. Arbeidsmarktactoren VDAB en Actiris bundelen al langer de krachten om meer Brusselse werkzoekenden naar vacatures bij bedrijven in Vlaanderen te begeleiden, en een versterking van die samenwerking is momenteel in de maak. Hoe zal het vernieuwde samenwerkingsakkoord eruitzien? En hoe kunnen VDAB en Actiris Vlaamse bedrijven aan Brussels talent helpen? Om dat te onderzoeken, brengen Voka Metropolitan en Voka Vlaams-Brabant beide actoren samen rond de tafel tijdens een online panelgesprek op 10 juni. 

“We zijn nog niet verlost van corona. Toch is de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt terug een feit, dit terwijl in Brussel de grote groep werkzoekenden verder toeneemt. Meer Brussels talent mobiliseren voor Vlaamse jobs, zou een pure win-win zijn”, benadrukt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan. "VDAB en Actiris werkten de voorbije jaren al nauw samen om meer Brusselse werkzoekenden naar jobs in Vlaanderen te begeleiden, onder meer door bedrijven opleidingen en bemiddeling aan te bieden. Er zijn ook incentives voor Vlaamse bedrijven om Brusselaars aan te werven, maar die zijn nog te weinig bekend. Daar willen we samen met de directies van VDAB en Actiris verandering in brengen.”

Een wereld van verschil

Ruim een jaar na de opkomst van het coronavirus ziet de arbeidsmarktsituatie er beter uit dan aanvankelijk gevreesd. “In augustus vorig jaar kenden we een piek in het aantal werkzoekenden, maar ondertussen zitten we terug op het niveau van februari 2020, net voor de crisis”, verduidelijkt Steve Vanhorebeek, adviseur arbeidsmarkt bij Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan. “Het aantal vacatures daalde op een jaar tijd dan wel van 36.000 naar 28.000, ondertussen zitten we opnieuw aan 31.000.”

Ondanks de ligging, omringd door de provincie Vlaams-Brabant, is het met de Brusselse arbeidsmarktcijfers een pak minder goed gesteld. Vlak voor de coronacrisis was er sprake van 30.000 vacatures tegenover 88.000 niet-werkende werkzoekenden. Momenteel zijn er maar 26.000 vacatures voor meer dan 89.000 werkzoekenden. De situatie in Brussel biedt dan ook opportuniteiten voor Vlaams-Brabant. “Het potentieel van de Brusselse arbeidsmarktreserve wordt nog steeds zwaar onderbenut”, aldus Van Doren.

Opleiding op de werkvloer

Er bestaan echter nog een aantal hindernissen om Brussels talent op Vlaamse vacatures te brengen. Zo is er de mismatch tussen de kwalificaties van de werkzoekenden en wat bedrijven zoeken. “Voor corona had al zo’n 80% van de niet-werkende werkzoekenden een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, en dat percentage zal alleen maar verder toenemen”, stelt Vanhorebeek. “Ontslagen werknemers moeten vaak omgeschoold worden voor een nieuwe job. De coronapandemie heeft de digitale innovatie bij veel bedrijven versneld, waardoor andere kwalificaties nodig zijn.”

Uiteraard kan de bedrijfswereld enkele belangrijke stappen zetten om zich voor te bereiden op de wereld na corona. “Bijscholing en opleiding op de werkvloer wordt steeds belangrijker”, benadrukt Vanhorebeek. “Het wordt dus een noodzaak om kandidaten met minder of andere diploma’s maar veel motivatie een kans te geven. VDAB en Actiris kunnen bijspringen met gepaste opleidingen en bemiddelingstrajecten. En uiteraard dienen werkzoekenden ook geactiveerd te worden zelf initiatief te nemen.”

Online panelgesprek VDAB en Actiris

Om na te gaan hoe er meer Brussels talent aan het werk kan worden gezet in Vlaanderen en hoe eventuele hindernissen aangepakt kunnen worden, organiseren Voka Metropolitan en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant op 10 juni een online panelgesprek. Panelleden van dienst zijn Caroline Mancel van Actiris, Geert Pauwels van VDAB Brussel en Johan Viaene van VDAB Vlaams-Brabant.

Deze activiteit kadert binnen een debattenreeks waarbij Voka Metropolitan onder het motto “Samen groeien!” beleidsactoren uit Vlaanderen en Brussel samenbrengt om na te gaan hoe het klimaat voor werken en ondernemen in Brussel en de brede Vlaamse Rand door samenwerking kan verbeteren.

Meer info en inschrijven

Contactpersonen

Steve Vanhorebeek

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs

Proximus