Op 24 april vond het evenement ‘Vliegende starters’ plaats. Een publiek van startende ondernemers kreeg die dag een lezing van Sven Nys, de gekende veldrijder, over ondernemen. Maar voor die lezing begon, voelden we Sven al even aan de tand. Een gesprek met een gepassioneerde sporter, maar ook een echte ondernemer.
Tekst: Jolien Vandeven - Foto's: Berten Steenwegen
Voor het grote publiek lijkt de stap van veldrijden naar ondernemen heel groot. Maar als je Sven Nys hoort praten, dan besef je dat die stap eerder klein is. “In de twintig jaar dat ik als sporter aan de slag was, heb ik een team uitgebouwd, heb ik een visie en structuur ontwikkeld, leren omgaan met winst en verlies, onder druk presteren... Allemaal ervaringen die ook van pas komen als ondernemer. En dus wilde ik daar na mijn sportieve carrière iets mee gaan doen. Ik ben stelselmatig ondernemer geworden: ik organiseer kinderkampen en teambuildings, manage een wielerploeg, ben sportcommentator en sportambassadeur… Langs alle kanten ben ik nog actief om die sport naar een hoger niveau te tillen. En ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop wij ons binnen de sport organiseren, dat je dat ook kan reflecteren op het bedrijfsleven."
Als je als CEO geen voeling hebt met de werkvloer, dan gaat er een stuk verbinding verloren.
Sven Nys
Dus besloot Sven niet alleen ondernemer te worden, maar zijn ervaringen ook actief te delen met andere ondernemers. Sven: “Ik vertel tijdens mijn lezingen over mijn eigen wereld en ik probeer uit te leggen dat die manier van werken ook echt kan ingezet worden in het bedrijfsleven. In het begin merk je dat veel ondernemers wat terughoudender zijn, maar als ze horen wat ik te vertellen heb, dan geven ze vaak toe dat hun ogen zijn opengegaan. Communicatie is zo’n voorbeeld. In de sport vragen én geven we elkaar na elke wedstrijd feedback: “Hoe deed ik het? Wat kan er beter?” In het bedrijfsleven is de redenering vaak “als ik niks hoor dan zal het wel goed zijn”, terwijl iedereen nood heeft aan structurele feedback.” Daarnaast is Sven er ook van overtuigd dat sport moet geïmplementeerd worden in het bedrijfsleven. “Mensen zeggen dat je van sporten moe wordt. Maar dat is niet zo. Je wordt moe van niks te doen. Daarom pleit ik ervoor om sport te implementeren op de werkvloer. Mensen die fitter zijn presteren beter, ze haken minder snel af en maken minder fouten. En het zorgt voor een fijne dynamiek tussen de collega’s en een betere verbinding.”

Voeling
Voor Sven is de stap van topsport naar ondernemen een bewuste keuze. Al de activiteiten die hij uitbouwt, wil hij ook persoonlijk in goede banen leiden. Sven: “Toen ik onlangs te gast was bij de hotelketen van de familie Van der Valk vertelden ze mij dat ‘vader Van der Valk’ bij de renovatie van een hotel nog altijd mee staat te schilderen en boterhammen staat te smeren voor de werkmannen. Voor zo’n ondernemers heb ik veel respect. Als je als CEO geen voeling meer hebt met de werkvloer, dan gaat er een stuk verbinding verloren. Ik zou hier ook vanalles kunnen uitbouwen, er mijn naam kunnen opplakken en vervolgens me er niet teveel van aantrekken. Maar door alle facetten van je bedrijf goed te kennen en je mensen bij te staan, zorg je voor succes. En zo wordt er engagement getoond van beide kanten.” Sven heeft dan ook nog geen seconde spijt gehad van zijn sprong in de ondernemerswereld. “Ik voel nog elke dag dezelfde adrenaline die ik voelde als veldrijder. Als ik voor een publiek sta, als ik reacties krijg op mijn verhaal, als ik kan bijleren… dat geeft zo veel voldoening. Die nieuwe contacten zorgen voor nieuwe ideeën. En het zit in mij om dan met die ideeën aan de slag te willen gaan.”

Winnaars hebben een plan
Om zijn visie op ondernemen met iedereen te kunnen delen, schreef Sven Nys een boek: ‘Winnaars hebben een plan’. “In mijn boek leg ik met simpele woorden uit waar ik voor sta. Ik wil tonen dat voor mij de prestaties en de overwinningen van mijn sportieve carrière niet het belangrijkste zijn. Ik ga voor het volledige plaatje: de manier hoe je met de dingen omgaat, de ervaringen die ik heb opgedaan... Die zaken zijn veel meer waard dan een overwinning. Het boek is echt een verpersoonlijking van wie ik ben en hoe ik in het leven sta. En in een boek heb je ook meer tijd om de zaken in detail te vertellen dan in een lezing.” Een van de aspecten die hij is zijn boek belicht, is het belang van met iedereen nog door één deur te kunnen. “De wereld is zo klein dat je dezelfde mensen toch snel opnieuw tegenkomt. Als je dan bij die mensen de deur hebt dichtgeslagen, dan creëer je stress bij jezelf. Als je die persoon dan
opnieuw tegenkomt, weet je niet hoe je je moet gedragen. Als ik met iemand een probleem heb, dan probeer ik dat toch altijd op zo’n manier op te lossen dat het me geen stress geeft als ik die persoon terug tegen het lijf loop. Dat wil niet zeggen dat je niet op je strepen mag staan, maar het is de manier waarop. Zorg dat je de dingen zo aanpakt dat je achteraf nog met die mens aan tafel kan gaan zitten. En je moet het soms met iemand oneens zijn, want het is de kunst om jezelf te blijven en je eigen filosofie te volgen. Als je mensen gaat kopiëren, dan zet je sowieso een stap achteruit. Ik heb ook moeten leren nee zeggen. En dat is iets waar ik nog altijd in aan het groeien ben.”
Als je geen passie hebt voor wat je wil ondernemen, dan kan je het niet blijven opbrengen.
Sven Nys
Ondernemen met passie
Op 24 april sprak Sven Nys een publiek van startende ondernemers toe. “Ik wil ze vooral het belang van passie meegeven. Dat is enorm belangrijk. Als je geen passie hebt voor wat je wil bereiken, dan wordt het heel moeilijk om het te blijven opbrengen. Ik merk dat succesvolle ondernemers vaak met heel veel liefde over hun product spreken. Die hebben zo veel interesse om dat groter te maken, dat geen minuut, uur of dag te veel is. Daarom is het belangrijk om te ondernemen met passie. Zorg dat je er 100% achterstaat en dan gaat het echt vlotter. Je gaat ook fouten maken en tegen muren lopen, maar omdat je het zo graag doet, ga je ervoor blijven gaan.” Een andere belangrijk les die Sven wil meegeven is dat je de impact van druk niet mag onderschatten. “Een lichaam dat onder druk staat, presteert niet op dezelfde manier dan wanneer dat minder druk voelt. Dat is als topsporter zo, maar ook als bedrijfsleider. Het is een uitdaging om onder druk beslissingen te nemen en geen fysieke mankementen te beginnen voelen. Zoiets leer je met vallen en opstaan. Daarom vind ik het belangrijk om de goede mensen rond je te hebben. Zodat je ook als baas van een bedrijf kan ventileren. Als je daar met niemand over kan praten, wordt dat te zwaar. Zelf bel ik nog elke dag mijn coach om te kunnen ventileren en feedback te vragen.”

Tijd voor jezelf
In zijn drukke leven probeert Sven toch regelmatig tijd te maken voor zichzelf en zijn gezin. “Het is belangrijk om momenten te blokkeren voor jezelf zodat
je afstand kan nemen van alle drukte. Ik ga dan uiteraard sporten. Ik voel dat ik dan een ander persoon wordt en dat ziet mijn omgeving ook. Ik kan dus niet
genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om tijd te maken voor jezelf en je gezin. Nu staan we van ’s morgens tot ’s avonds in de file, werken we keihard en vallen we vervolgens thuis in de zetel in slaap omdat we gewoon kapot zijn. Dat moet je doorbreken.” Toch blijft Sven niet stilzitten. “Ik heb nog heel veel dromen. Ik zou graag onze academy uitbouwen over heel Vlaanderen. Niet alleen voor kinderen maar ook voor bv. senioren. Die ideeën zijn we nu aan het uitwerken. Voor de rest wil ik alles waar ik mee bezig ben verder optimaliseren: de wielerploeg naar een hoger niveau tillen, sportcommentator blijven, onze logies verder uitbouwen… En zo veel mogelijk mensen inspireren met sport en beweging. Dan ben ik een gelukkig mens.”
Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie mei 2019.