Skip to main content
  • Nieuws
  • “Van arrogante snotbel naar arrogante ondernemer”

“Van arrogante snotbel naar arrogante ondernemer”

  • 27/02/2018

Een keylogger, software die de toetsaanslagen bewaart, installeren op de schoolcomputer om vervolgens de examenvragen te bemachtigen en ze door te verkopen. Voor de jonge Davy Kestens klonk het als een ideaal businessplan. “Mijn kapitale fout was toen om de zoon van de directeur niet de gevraagde 20 procent korting te geven. Hij heeft me verlinkt”, lacht de oprichter van Sparkcentral. Samen met vader Patrick Kestens (Corda INCubator) deed hij zijn ondernemersverhaal op Vliegende Starters, een evenement voor startende ondernemingen van Voka – KvK Limburg.

kestens
Davy (29) schopte het van potentiële lasser tot een innovatieve bedrijfsleider.

De examenvragen-anekdote is illustratief voor de schoolcarrière van de jonge ondernemer (29) die het helemaal maakte in Silicon Valley. Als zaakvoerder van Sparkcentral, een techbedrijf dat de online klantenservice van ondernemingen verbetert, heeft hij 75 medewerkers in dienst in Silicon Valley en Hasselt. De klantenportefeuille oogt met Delta Airlines, Dropbox, Emirates en Engie bovendien erg fraai.

"Leer 'm lassen!"

Het schoolparcours van Davy deed niet meteen vermoeden dat er een succesvolle onderneming inzat. ”Als je zoon nog iets wil bijdragen aan de maatschappij, kan je ‘m maar beter leren lassen”, citeert vader Patrick Kestens een toenmalige leerkracht. Maar kijk, Davy schopte het van potentiële lasser tot een innovatieve bedrijfsleider. “Van een arrogante snotbel naar een arrogante ondernemer”, zegt hij al schertsend.

Pay-it-forward

In Silicon Valley ziet de ondernemerscultuur er lichtjes anders uit, te beginnen bij de pay-it-forward-cultuur waar personen jou een gunst verlenen zonder iets in ruil te vragen. “De eerste geste die mensen doen, is je doorverwijzen naar personen die je verder kunnen helpen. Zelfs potentiële concurrenten zijn bereid om je feedback te geven”, vertelt Kestens.

Ondernemers staan er ook veel meer open om starters goede raad te geven. “Ik heb eens een mailtje gestuurd naar Aaron Levie van Box, een cloud-onderneming met 1400 medewerkers in dienst. Twee weken later zat ik bij hem op kantoor om op 15 minuten tijd een nieuw project voor te stellen. Hier in België heb ik hetzelfde gedaan met de CEO van Telenet. Tot vandaag heb ik nog steeds geen antwoord gehad”, illustreert hij het verschil.

Exponentieel groeien 

Voor Kestens ligt de uitdaging momenteel in de exponentiële groei van Sparkcentral. “Hoe kunnen we stoppen met het lineair schalen van de onderneming? Hoe kunnen we met andere woorden groeien met hetzelfde aantal mensen. Want hoe groter je wordt, des te logger je bedrijf”, oordeelt Kestens.

Dat neemt niet weg dat hij nog steeds aan uitbreiden denkt. “In Hasselt gaan we nog uitbreiden en op termijn denken we ook aan een kantoor in Azië. Hoe groter we worden, hoe minder afleiding ik overigens ervaar. Je vindt automatisch de juiste focus, iets waar sommige starters problemen mee ervaren. Je moet weliswaar leren loslaten en vertrouwen in je medewerkers”, besluit Kestens.

Ben jij een starter? Nood aan tips en tricks? Dan is een Bryo-traject misschien iets voor jou.