Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vacaturecijfers stabiliseren: elektrotechniekers en accountants gezocht

Vacaturecijfers stabiliseren: elektrotechniekers en accountants gezocht

  • 29/11/2023

De economische laagconjunctuur weegt maar licht op de vacaturecijfers. Dat blijkt uit de competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Deze tool brengt dagelijks alle gepubliceerde vacatures van de regio in kaart, met bijhorend de diploma’s die ervoor worden gevraagd. De resultaten sturen het onderwijs- en arbeidsmarktbeleid en ondersteunen het hr-beleid van bedrijven.

Met 79.612 gemelde vacatures in Antwerpen- Waasland tussen begin augustus en eind oktober blijven ondernemingen massaal op zoek naar werknemers. De terugval tegenover dezelfde periode in 2022 bedraagt 3,6%. Dat is eerder beperkt, afgewogen tegen het zeer lage ondernemersvertrouwen. Een verklaring ligt in de grote nood aan vervanging van werknemers die op pensioen gaan

afbeelding1Voka_Antwerpen-Waasland_December

De terugval situeert zich voornamelijk in de tijdelijke contracten en de interimcontracten zonder de optie op vast werk. De nood aan bijkomende capaciteit van de hoogconjunctuur valt duidelijk weg. De gewone contracten stegen daarentegen met 1%.

Afbeelding2_Voka_Antwerpen-Waasland_Dec

Onze arbeidsmarkt telt relatief weinig deeltijdse jobs

 

De daling is breed gedragen. De top drie jobdomeinen bestaat uit techniek, administratie en logistiek en wordt nipt gevolgd door verkoop. De bouwsector (-11,3%) valt sterk terug. Opvallend is de terugval in het aantal vacatures in de logistieke sector (-17,4%). Dit zien we ook bij de specifieke beroepsprofielen. De magazijnmedewerkers blijven ondanks een sterke terugval van -13% op één staan. De vraag naar administratieve medewerkers bleef stabiel; hierdoor is het nu het meest gezochte beroepsprofiel in de regio. De vraag naar boekhouders (+57,1%) kende een sterke stijging en is nu het derde meest gezochte beroepsprofiel.

Vergelijken we de meest gevraagde diploma’s, dan is de algemene categorie secundair onderwijs met 4.113 vacatures (-28,5%) nog steeds het populairst. De top vijf bestaat voorts uit de professionele bachelor bedrijfsmanagement accountancy  (+32,2%), TSO 3de graad elektromechanica (-5,6%), de professionele bachelor bedrijfsmanagement logistiek management (-39,7%) en de professionele bachelor elektromechanica (-10,5%).

Afbeelding3_Voka_Antwerpen-Waasland_Dec

Kenmerkend voor de terugval in het internationale handelsverkeer is de lagere vraag naar het beheersen van het Engels, Frans en het Duits.

Afbeelding4_Voka_Antweprne-Waasland_Dec

Hoe kunnen we je helpen?

Door ons sterk lokaal netwerk laten wij jouw stem horen bij de lokale besturen, in belangengroepen, adviesraden, streekoverleg, commissies, maar ook op Vlaams en federaal niveau.

We gaan in gesprek met bedrijven om hun problemen aan te kaarten of om samen constructieve oplossingen te vinden.

Ontdek hier alle lobbydossiers

Banner belgian coast hotels maart
AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie