Skip to main content
  • Nieuws
  • Uitstel van terugval conjunctuur dankzij export en toerisme

Uitstel van terugval conjunctuur dankzij export en toerisme

  • 04/05/2017

We kondigden al verschillende maanden aan dat onze conjunctuurbarometer zijn piek rond de jaarwisseling heeft bereikt. De piek wordt met de meest recente data uitgesteld tot april 2017. We zullen dus pas vanaf mei een omslag noteren, mede dankzij het toerisme. Dat bewijst Lidia Paletta van hotel Atlantis. 

Conjunctuur foto

Deze week werd al aangekondigd dat de toeristische sector het goed doet in Limburg. 2016 was een heel sterk jaar op vlak van toerisme in Limburg. De cijfers van onze conjunctuurbarometer tonen aan dat zeker op korte termijn deze positieve trend zich zal verder zetten in 2017. Ook het aantal starters zorgt weer voor extra zuurstof in onze economie.

Neerwaartse omslag verschuift

De voorbije maanden kondigden we telkens aan dat we een voorlopige conjunctuurtop bereikten rond de jaarwisseling. Dit was ook vorige maand nog het geval. Deze maand stellen we de cijfers echter bij. De top, en de bijhorende neerwaartse omslag, verschuift naar april (97.84 punten). Hiermee zitten we terug op het niveau van april 2007. Vanaf mei verwachten we een terugval en in september zou de conjunctuurbarometer nog 88.18 indicatorpunten behalen.

crop
Johann Leten en Lidia Paletta

Hotel Atlantis

Toerisme zit in Limburg in de lift en dat werd vandaag ook aangetoond in hotel Atlantis. Dat zag na de sluiting van Ford Genk zwarte sneeuw, omdat het voor 70% afhankelijk was van mensen uit de bedrijfswereld. "Enkele rusteloze nachten en vooral veel gepieker deden mij en mijn team besluiten dat er naast grondig denken ook veel moest gebeuren. Een zware investering en renovatie met een focusverschuiving naar toerisme maakten van hotel Atlantis uiteindelijk een bloeiende zaak", zegt Lidia Paletta van hotel Atlantis. "2015 was zelfs ons beste jaar ooit en vandaag gaan we nog steeds op dit elan verder. Het gaat zelfs zo goed dat er opnieuw aan investeren wordt gedacht."

De nodige ondersteuning van Toerisme Limburg en het samenwerken met stad Genk zijn een mooi voorbeeld van hoe de Limburgse economie zich na elke crisis weet te redden en steeds sterker wordt.

Export in de lift

De export zit in de lift en draagt stevig bij aan onze conjunctuur in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Voorlopig blijft de bouwsector ook nog een positieve bijdrage leveren. De automobielsector doet het nog licht beter dan dezelfde periode vorig jaar maar dit zal niet lang meer duren.

Het toerisme houdt voorlopig op korte termijn voldoende slagkracht om onze conjunctuurbarometer te ondersteunen. Het aantal werklozen blijft gemiddeld -9% onder het niveau van dezelfde vorig jaar. De starters tot slot blijven nog steeds op een hoog niveau.

Niet euforisch

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg reageert voorzichtig positief: “Het is goed dat de conjunctuurpiek wordt uitgesteld. Toch moeten we niet euforisch reageren want de terugval komt er echt wel aan. Voorlopig dragen de verschillende sectoren nog wel positief bij aan onze conjunctuurbarometer maar we moeten ons voorbereiden op een krimp in de bouw- en automobielsector. Dat nog steeds zoveel mensen ervoor kiezen om ondernemer te worden is een positief signaal dat we in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk willen (onder)steunen.”

starters