Skip to main content
  • Nieuws
  • Uitstel modernisering secundair onderwijs is geen optie

Uitstel modernisering secundair onderwijs is geen optie

  • 16/10/2017

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen vroeg deze week uitstel voor de modernisering van het secundair onderwijs. Hiermee zet het zich op dezelfde lijn als de andere onderwijsverstrekkers. Voor Voka is uitstel echter onbespreekbaar. “Als we ons onderwijs bij de tijd willen brengen, dan moeten we nu knopen doorhakken,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Een grote onderwijshervorming doorvoeren tijdens een verkiezingsjaar is politieke fictie. Van uitstel komt helaas al te vaak ook afstel.”

Voka vroeg tijdens zijn politieke Rentree in september aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Vlaamse regering om op 1 september 2018 te starten met het hervormde secundair onderwijs, de vernieuwde eindtermen én duaal leren. Hans Maertens waarschuwt dan ook voor verder uitstel: “Een belangrijke hervorming doorvoeren tijdens een verkiezingsjaar lijkt politieke fictie en is geen optie.”

Voka roept het Vlaams parlement op om dringend knopen door te hakken in het dossier van de eindtermen. “Het kader had al een half jaar geleden klaar moeten zijn zodat er tijdig werk kon worden gemaakt van de invulling van de eindtermen. Toch slagen onze politici er niet in om dit op papier te zetten. Het gaat allemaal te traag en dit terwijl onze maatschappij in sneltempo aan het veranderen is,” aldus Hans Maertens.

Schoolbanken

De modernisering van het onderwijs gaat trouwens veel verder dan de befaamde matrix en de nieuwe eindtermen. Niet alles moet on hold gezet worden tot er nieuwe eindtermen zijn. Scholen zullen zich kunnen organiseren als domein- of campusscholen, er komen financiële middelen voor de technische uitrusting van scholen, zittenblijven wordt moeilijker, het B-attest na het eerste leerjaar wordt afgeschaft en vervangen door een A-attest met remediëring, … Deze elementen kunnen vandaag al in uitvoeringsbesluiten worden gegoten.

“Waar wachten we op?” vraagt Hans Maertens zich af. “Na het lerarenloopbaanpact tracht men nu ook de modernisering van het secundair onderwijs op de lange baan te schuiven. Dat is onaanvaardbaar voor ons. De regering heeft een duidelijke weg gekozen voor de toekomst van ons onderwijs. Laat ons daar nu écht werk van maken. De ondernemerswereld zal hierin steeds een partner zijn. Dat bewijzen we overigens vandaag al in de uitwerking van het duaal leren,” zo besluit Hans Maertens.

Lees hier de vijf doelstellingen van Voka voor een hervormd secundair onderwijs. 

Tom Demeyer - Woordvoerder Voka - tom.demeyer@voka.be - 0472 84 15 99

Contactpersoon

IMU Multiburo
Imu Salesforce
ING
SD  Worx