Skip to main content
  • Nieuws
  • Uitbreiding ontwrichte zone sleept aan

Uitbreiding ontwrichte zone sleept aan

  • 09/12/2016

Op 30 april 2015 werd Limburg definitief erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die investeren en extra tewerkstelling creëren worden fiscaal ondersteund. Vervolgens werd op 1 januari 2016 de koppeling aan de gewestelijke steunmaatregelen stopgezet en dit met terugwerkende kracht. Voor de zomer juichten we het voorstel van Minister Muyters toe om de ontwrichte zone verder uit te breiden. Aan die blijde boodschap komt vandaag een einde.

Vlak voor de zomer kondigde Vlaams Minister Muyters, bevoegd voor Werk, Economie, Innovatie en Sport, aan dat hij een voorstel ging indienen bij de Vlaamse Regering om een aantal niet gedekte gebieden toe te voegen aan de ontwrichte zones van Genk en Turnhout. Concreet hield dit voorstel in dat een aantal businesscentra, incubatoren en brownfieldprojecten voortaan ook binnen de ontwrichte zouden vallen. Voka – KvK Limburg reageerde uiteraard positief op deze uitbreiding.

We kregen echter te horen dat de publicatie van het Koninklijk Besluit dat de uitbreiding van de ontwrichte zone regelt alsook de wetswijziging zijn uitgesteld. Dit betekent dat de uitbreiding van de ontwrichte zone dus niet voor morgen zal zijn. We verwachten dus dat na de Vlaamse regering ook Minister Van Overtveldt zijn huiswerk maakt en dit zo snel mogelijk in orde brengt.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg, bevestigt de ontgoocheling: “Nadat we voor de zomer enthousiast reageerden op het nieuwe voorstel voor de uitbreiding van de ontwrichte zone kunnen we vandaag alleen maar ontgoocheld zijn. We vragen om dit zo snel mogelijk op te volgen en in orde te maken. Denken we bijvoorbeeld aan de incubatoren waar innovatieve bedrijven zeker een duwtje in de rug zouden krijgen met deze maatregel. Na het negatief advies van de auditeur van de Raad van State over de Noord-Zuidverbinding krijgen we dus op een week tijd twee klappen in het gezicht die hard aankomen in Limburg.”