Skip to main content

Uit de veren met Vyncke

  • 02/03/2018

De West-Vlaamse topondernemer Peter Vyncke deelt op 13 maart zijn ervaringen tijdens een inspiratieontbijt van Voka – KvK Limburg. Zijn bedrijf Vyncke werd in 2016 ‘Onderneming van het Jaar’, maar wat heeft de ondernemer met Bevergem, wijnranken en Facebook op het werk? Vijf interessante weetjes!

peter vyncke
  1. 95% omzet buiten Vlaanderen

De familieonderneming Vyncke bouwt industriële energie-installaties voor de omzetting van biomassa-afvalstromen in groene energie. De broers Peter en Dieter Vyncke zijn al de vierde generatie die het bedrijf leiden. Dat werd in 1912 opgericht en groeide uit tot een mondiale speler met een omzet van meer dan 100 miljoen euro en 335 medewerkers. Meer dan 95% van de omzet realiseert het buiten Vlaanderen, 70% zelfs buiten Europa.

  1. Zweedse overname

Dit jaar nam Vyncke voor het eerst in haar 105-jarig bestaan een onderneming over. Het Zweedse Petrobio, een sectorgenoot met 10 miljoen euro omzet en 35 werknemers, moet het pad effenen naar de eerder gesloten Scandinavische markt.

  1. Live at work

De Vynckeneers werken volgens het principe ‘live at work’.  “Als je na je werk nog aan je leven moet beginnen, dan is het buiten koud en donker en ben je moe”, meent Vyncke op VRT NWS. “Als je werk mag meenemen naar huis, mag thuis ook hier binnenkomen. Facebook op het werk is dus zeker geen taboe.”

  1. Bevergem

Peter Vyncke zegt op zowat alles ‘ja’. Zo is de Canvas-reeks Bevergem bij zijn thuis opgenomen. “Voor tien dagen kwam er 90 man  thuis over de vloer”, vertelt hij aan VRT NWS.  “Door de ja’s heb ik nu wel duizend wijnranken en produceer ik 26 soorten wijn. Op het einde van je leven ga je meer spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt dan van wat je wel gedaan hebt.”

  1. Museum

Vyncke heeft een heus Vyncke-museum in de vorm van een gereconstrueerde smidse waar Overgrootvader Louis Vyncke het bedrijf in 1912 opstartte. De stoffelijke resten van Louis Vyncke zijn achteraf zelfs overgebracht naar het familiemuseum en daar opnieuw begraven. Van een familiebedrijf gesproken!

Peter Vyncke

 

> Kom je ook graag een croissant met Peter Vyncke eten? Dat kan! Inschrijven mogelijk via https://www.voka.be/limburg/inspiratieontbijt

Hulp nodig?