Skip to main content
  • Nieuws
  • Tweede lockdown is opnieuw heel zware klap voor Limburgse economie

Tweede lockdown is opnieuw heel zware klap voor Limburgse economie

  • 30/10/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg stelt vast dat de regeringen vandaag overgaan tot een tweede lockdown tot half december. “Gezien het dramatisch hoge aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten we een instorting van ons zorgsysteem absoluut voorkomen: de aanpak van de gezondheidscrisis primeert. Maar ook onze economie zal in de komende periode door zwaar weer gaan”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De impact op de economie is wederom enorm. We zijn opgelucht dat op ons aandringen de arbitraire opsplitsing in essentiële en niet-essentiële bedrijven niet langer gemaakt wordt. Voor onze handelszaken geldt deze opdeling echter wél terug. Dat terwijl de buffers van onze bedrijven zijn uitgeput. Om bedrijven en jobs te redden, zijn dringend bijkomende steunmaatregelen nodig en dit op langere termijn.”

Johann Leten

"We zijn opgelucht dat op ons aandringen de arbitraire opsplitsing in essentiële en niet-essentiële bedrijven niet langer gemaakt wordt."
 

Voka – KvK Limburg blijft bijzonder verontrust over de gezondheidscrisis. “Onze provincie behoort tot op heden nog bij de besten van de nationale klas, maar dat is zeer relatief in deze situatie. Het aantal besmettingen neemt ook in Limburg met rasse schreden toe. De aanpak van deze crisis moet gedifferentieerd gebeuren wanneer het kan, maar we begrijpen dat de situatie ons dwingt tot draconische maatregelen en eenheid van commando", zegt Johann Leten.

"We moeten immers absoluut vermijden dat het tot een meltdown van de zorg komt. In de eerste plaats zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. De menselijke impact is nu al immens, zeker ook op het zorgpersoneel. Iedereen beseft dat de aanpak van de gezondheidscrisis primeert. Maar we moeten ook de economie vrijwaren en onze waardeketen en bevoorrading intact zien te houden."

"Vertrouwen in Limburgse economie intact houden"

Deze tweede lockdown komt sociaal en economisch bijzonder hard aan. We moeten onnodige sociale contacten vermijden. In dat kader leggen de overheden onze contacten aan banden. De niet-essentiële winkels worden gesloten en de niet-medische contactberoepen dienen te stoppen. Er zal in de komende weken veel minder geconsumeerd worden, wat voor onze winkels en bedrijven – die nu al acht maanden door heel zwaar weer gaan – opnieuw een groot omzetverlies zal betekenen. 

"Onze regio is een echte exportregio, dus is het belangrijk nu paal en perk te stellen aan de verspreiding van dit virus."

“De internationale rode lantaarn dragen bij een sanitaire crisis heeft bovendien ook een impact op het internationaal consumentenvertrouwen. Onze regio is een echte exportregio, dus is het belangrijk nu paal en perk te stellen aan de verspreiding van dit virus. Willen we economisch snel recht veren, is het cruciaal dat het vertrouwen in onze economie intact blijft”, aldus Leten.

Veiligheid garanderen

De regeringen laten toe dat bedrijven zoveel mogelijk verder werken mits strikte opvolging van alle veiligheidsvoorschriften zoals social distancing, ventilatie en mondmaskerplicht. “Als Vlaamse bedrijven zullen we verder werken en dit in de veiligst mogelijke omstandigheden. Telewerk wordt verplicht indien mogelijk. In vele bedrijven en functies is dit evenwel niet mogelijk maar zullen we toch de veiligheid garanderen. We dringen erop aan dat in deze periode de testprocedure op punt gezet wordt en dat onze bedrijven, met voorrang voor de zorg, gebruik kunnen maken van sneltesten om besmettingen op de werkvloer snel te detecteren en onnodige quarantaines te vermijden”, beklemtoont Johann Leten.

“Zonder extra steun zullen heel wat bedrijven deze tweede lockdown niet overleven."

De economische motor zal de komende weken serieus sputteren en in sommige sectoren volledig stilvallen. Daarom dringen bijkomende steunmaatregelen zich op. “Zonder extra steun zullen heel wat bedrijven deze tweede lockdown niet overleven, met fors jobverlies tot gevolg. Zeker nu het er naar uit ziet dat deze situatie nog vele weken kan duren”, Johann Leten.

“Bestaande steunmaatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, de ondersteuning door PMV, de ondersteuning van zwaar getroffen bedrijven en ondernemers, en het uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen moeten verlengd en versterkt worden tot eind juni 2021. Het jaar 2020 is nu al een economisch rampjaar, we moeten nu alles in het werk stellen om 2021 te redden.”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Vragen over het coronavirus en de impact op uw onderneming?

Raadpleeg hier de FAQ
Circuit Zolder