Skip to main content

Tunneldosering Beverentunnel

  • 20/12/2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde op 2 december 2019 een systeem in van tunneldoseren aan de Beverentunnel op de R2 in de richting van Nederland. 

Met tunneldosering wordt, bij filevorming in/net na de tunnel, het aantal beschikbare rijstroken voor de tunnel tijdelijk beperkt. Hierdoor wordt de staart van de file uit de tunnel gehaald en verlegd naar de rijweg ervoor. Dit verhoogt de veiligheid en heeft tot gevolg dat het verkeer vlot door de tunnel kan rijden. Op die manier wil de wegbeheerder het hoge aantal ongevallen in de Beverentunnel richting Nederland doen afnemen.

Op de R2 richting Nederland gebeuren er ter hoogte van de Beverentunnel regelmatig ongevallen. Aankomend verkeer merkt de file in de tunnel vaak te laat op en dat zorgt voor aanrijdingen in de staart van de file. Aangezien een ongeval in een tunnel een veel groter veiligheidsrisico vormt dan een ongeval in open lucht, verhoogt tunneldosering de veiligheid. Tunneldosering wordt automatisch ingeschakeld wanneer er een file wordt gedetecteerd op minstens een van de vijf meetlocaties in of net na de tunnel. In dat geval zullen de signalisatieborden automatisch aangeven dat het verkeer de linkerrijstrook voor de Beverentunnel moet vrijmaken. Als er geen file meer wordt gedetecteerd of de file reikt tot voorbij de tunnelmond, schakelt het systeem zichzelf automatisch weer uit. 


Meer info.

Contactpersoon

Eliene Van Aken

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

Ontdek onze vacatures!
IMU salesforce
Gosselin
IMU - btonic
VZW - Take The Lead
Welt white paper
Degroof - Petercam
VZW - eATA 2021
Proximus
Toerisme Limburg
Plan je bezoek in ons Experience Center!
VZW - DigiChambers 2021