Skip to main content

Transitio met vol huis van start

  • 25/04/2017

Uit recente cijfers blijkt dat ondernemers niet in voldoende mate bezig zijn met de continuïteit van de organisatie. Niet zo bij de 12 deelnemers van het traject Transitio dat gisteren uit de startblokken schoot. Zij worden gedurende een jaar intensief begeleid door het Family Business Center in het klaarstomen naar een succesvolle overdracht.

Transitio
Pieter Smeets (Family Business Center) en Stefan Vanderick (Moove Forward)

 

Om de toekomst van het bedrijf te garanderen is het nodig tijdig actie te ondernemen voor de continuïteit van de organisatie. Dit is nog voor de keuze gevallen is of het bedrijf binnen de familie blijft, al dan niet met een externe C.E.O., of dat er eventueel verkocht wordt. Er zijn immers verschillende factoren die een invloed hebben op de waarde van een bedrijf. Inzicht hebben in deze factoren is een eerste stap in de voorbereiding en draagt bij tot de continuïteit van het bedrijf.

Twaalf ondernemers werken in alle discretie aan een concrete vertaalslag voor hun bedrijf middels het unieke begeleidingstraject Transitio. Deelnemers krijgen inzichten in de verschillende aspecten die een toekomstige overdracht succesvol kunnen maken. Opdat ze beter gewapend zijn voor de toekomstige beslissingen zal een eventuele verkoop of overdracht succesvoller en vlotter verlopen. Op 24 april is dit traject van start gegaan, waarbij het Family Business Center het bedrijf in 10 sessies in een transitie willen brengen.

Begeleiding

Ondernemen is een mooi maar ook vaak een eenzaam beroep. De complexiteit van het familiebedrijf is niet altijd bespreekbaar in de directe omgeving. Ook blijkt uit onderzoek dat accountants in 75% van de gevallen niet doorverwijzen naar de juiste experts, uit onder andere angst om de ondernemer als klant te verliezen.

Daarom wil het nieuwbakken Family Business Center, onder het goedkeurend oog van het binnen Voka -KvK Limburg geïntegreerde C.E.O.-Limburg, de onestopshop zijn voor familiebedrijven. U vindt er info en inspiratie over alle aspecten van het besturen van het familiebedrijf maar in het bijzonder over overdracht en overname. Pieter Smeets, verantwoordelijk voor Family Business Center: “Overdracht en overname zijn zeer complexe gegevens en zijn naast technisch ook vaak zeer emotioneel. Graag wil ik het discrete aanspreekpunt zijn om deze transitie goed voor te bereiden.”

Tandem

Naast de diverse experten in het traject Transitio worden de deelnemers begeleid door de tandem Pieter Smeets, Family Business Center en Stefan Vanderick, Moove Forward. Stefan heeft de nodige ervaring in overdracht en overname van het familiebedrijf als ervaringsdeskundige, gezien hij het familiebedrijf Brems (vierde generatie) in 2010 verkocht aan Cras om er vervolgens in te staan voor change-management. Nu begeleidt hij met Moove Forward ondernemers in onder andere strategische oefeningen.

Stefan Vanderick: “Het is bijzonder prettig om deze 12 parels aan familiebedrijven te mogen begeleiden in dit unieke traject. Gezien confidentialiteit het hoogste goed is, publiceren we geen deelnemerslijst. Maar wel willen we meegeven dat we met dit gevarieerde deelnemersveld een leuke raad van advies van elkaar zijn.”

Meer info www.familybusinesscenter.be