Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tine van der Vloet (N-VA) draait een dagje mee bij Dienstenthuis

Tine van der Vloet (N-VA) draait een dagje mee bij Dienstenthuis

  • 27/08/2019

In het kader van de Voka Zomerstages mocht ik een dagje meedraaien bij Dienstenthuis, sinds de opstart in 2006 uitgegroeid tot het grootste dienstenchequebedrijf in de Kempen. Voor de gelegenheid stippelden ze een boeiend en gevarieerd programma uit om mij als stagiair-voor-één-dag kennis te laten maken met het reilen en zeilen van hun organisatie. 

Ik werd met open armen ontvangen en kreeg van afgevaardigd bestuurder Tim Klaassen een woordje uitleg over het Dienstenthuis Turnhout en hun andere vestigingen. Daarna mocht ik mee het bad in. Ik kreeg de kans om de opleiding van een achttal nieuwe thuishulpen vanop de eerste rij te volgen. Voor een opleiding wordt er één volledige dag uitgetrokken voor de theorie en anderhalve dag voor de praktijk. Maar op dat moment hebben ze bij Dienstenthuis al een goed beeld van wat de thuishulp in zijn/haar mars heeft. Bij de sollicitatie moeten de thuishulpen in spe immers een praktische test tot een goed einde brengen. In een praktijklokaal met natte en vuilgemaakte kamers krijgen ze exact anderhalf uur de tijd om alles kraaknet achter te laten. Ik kan je verzekeren: daar komt heel wat bij kijken. Ik stal gretig met mijn ogen en kreeg heel wat handige tips mee. Tijdens de opleiding gingen de lesgevers ook uitvoerig in op het ergonomische aspect.

Wat me ook opviel, was de grote gedrevenheid die de cursisten aan de dag legden. Voor velen onder hen is het hun eerste beroepservaring. Ik was ook aangenaam verrast door hun kennis van het Nederlands. En dat is geen toeval. Bij Dienstenthuis steken ze daar veel tijd en energie in.

Dienstenthuis gaat prat op een professionele, sociale en persoonlijke manier van werken. Het voelde echt als een warm nest waar ze op een heel menselijke manier omgaan met de thuishulpen. Het engagement van Dienstenthuis gaat trouwens verder. Ze proberen tevens aan community werking te doen door de thuishulpen ook na de uren bij elkaar te brengen voor bijvoorbeeld een kookcursus. Daarnaast kunnen de thuishulpen een beroep doen op een maatschappelijk assistent om hen bij te staan in allerhande zaken: de zoektocht naar een huis, kinderopvang, administratie, enzovoort. Een win-winsituatie want zo kan Dienstenthuis de thuishulpen beter aan het werk houden.

In het najaar organiseert Dienstenthuis een heuse jobdag. In de aanloop daarnaartoe, mocht ik een werkvergadering bijwonen. Dienstenthuis heeft al 1.030 thuishulpen in dienst, ondersteund door 35 omkaderingsmedewerkers, maar het bedrijf is ambitieus en wil blijven groeien om zo veel mogelijk thuishulpen aan een job te helpen. Daarvoor richten ze hun pijlen ook op instanties zoals het OCMW en de VDAB in de hoop van hen doorverwijzingen te krijgen naar nieuwe thuishulpen. Dienstenthuis doet er alles aan om werkelijk iedereen – ongeacht leeftijd, voorkomen, opleidingsgraad, ervaringsniveau en nationaliteit – aan het werk te krijgen én te houden. Ik hou een heel warm gevoel over aan deze memorabele dag. 

Contactpersoon

imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering