Skip to main content
  • Nieuws
  • Time-out werd geen KO, maar perspectief blijft onvoldoende

Time-out werd geen KO, maar perspectief blijft onvoldoende

  • 05/03/2021

Voka – KvK Limburg stelt vast dat haar oproep voor een heropeningsagenda eindelijk gehoord werd.  “Er is een concreet stappenplan dat perspectief biedt voor de horeca en de reissector, maar het blijft te beperkt. Sectoren zoals de cultuur- en eventsector blijven alsnog in de kou. Ook is er nog geen sprake van het afbouwen van het verplichte telewerk. Voka – KvK Limburg vraagt daarover overleg aan met de Vlaamse en de federale regering”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

johann leten
“Er is een concreet stappenplan dat perspectief biedt, maar het blijft te beperkt", aldus Johann Leten.

 

Vorige vrijdag drukte het Overlegcomité de pauzeknop in met een time-out. In de afgelopen week hebben onze regeringen een heropeningsplan opgesteld. Dat was dringend nodig, want de landen rondom ons gaan hier nog een stuk verder in. Die weg vooruit is ook de weg die wij moeten volgen, want we kunnen ons nu geen time-outs meer veroorloven. Wie te laat de heropening van de economie plant, loopt een competitief nadeel op.

Telewerk ontbreekt

De beslissingen van vandaag zijn goed, maar een allesomvattend plan blijft uit. Zo wordt een  afbouwscenario voor het verplichte en voltijdse telewerk doodgezwegen. “We vragen niet dat morgen iedereen opnieuw voltijds naar kantoor mag. Maar een afbouwscenario is ook voor het telewerk nodig. Laat de werkgevers opnieuw zelf de arbeidsorganisatie bepalen. Wij engageren ons om daarbij strikte protocollen te hanteren en de sanitaire voorzorgsmaatregelen tot het uiterste te volgen en te doen naleven”, aldus Johann Leten.

Geen impact op levering vaccins, wel op toediening

De vaccinatiecampagne moet nu bovendien op snelheid komen. Massaal vaccineren is de weg naar de normaliteit. Er zijn vandaag geen excuses meer voor de opstartproblemen bij het verzenden van vaccinatie-uitnodigingen. Er liggen vandaag meer dan 600.000 vaccins in de frigo. In deze heropeningsfase is dit onaanvaardbaar. We hebben geen directe impact op de levering van vaccins, maar wel op de toediening ervan.

Vaccineren is niet vrijblijvend

Voka – KvK Limburg wijst er bovendien op dat je niet laten vaccineren niet vrijblijvend is. Werkgevers staan in voor de veiligheid op de werkvloer. Zij zullen binnenkort geconfronteerd worden met een groep werknemers die niet gevaccineerd is. “We lanceerden recent een sensibiliseringscampagne om het belang van vaccineren duidelijk te maken aan onze bedrijven én medewerkers. Hiermee wilden we voornamelijk een positief verhaal brengen, maar we mogen ook niet blind zijn voor de negatieve consequenties van het niet-vaccineren. We maken ons zorgen over personeelsleden die zich niet zullen laten vaccineren. Als werkgevers kunnen we vaccinatie niet verplichten. Toch roepen we de overheid op om het debat over de wenselijkheid van een vaccinatieverplichting niet uit de weg te gaan”, besluit Johann Leten.

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Vragen over het coronavirus en de impact op uw onderneming?

Raadpleeg hier de FAQ
laatjevaccineren

 

Raadpleeg ook de Franstalige en Engelstalige versie!

Circuit Zolder