Skip to main content
  • Nieuws
  • Thuiswerken? Eén op drie Belgen mag het

Thuiswerken? Eén op drie Belgen mag het

  • 19/09/2018

Eén op de drie Belgen mag van zijn werkgever thuiswerken. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers. We scoren beter dan Frankrijk (23%) en Oostenrijk (25%) en doen even goed als de Britten (30%) en de Duitsers (31%). In Nederland mag 40% zijn job regelmatig van thuis doen. 20 september was de nationale thuiswerkdag.

Bijna zes op tien blij met telewerken
Eén op de drie mag dus regelmatig van thuis werken. Bijna 60% is daar heel tevreden mee. Toch heeft één op de tien medewerkers geen interesse om het doen. Ze zijn liever op kantoor en onder de collega’s of wonen dicht bij het werk. Bij één op de drie werknemers is het gewoon niet mogelijk om thuis te werken. Omdat ze bijvoorbeeld aan de band staan.
 
Grafiek Voka
Eén op de tien medewerkers heeft geen interesse in thuiswerk, hoewel ze het van de baas mogen.

“Als werkgeversorganisatie zien we zeker de voordelen in van het thuiswerken. Je kan werknemers meer autonomie geven over hun werkdag”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Als ze niet in de file moeten staan, geeft dat ook minder tijdsdruk. En het evenwicht tussen werk en privé blijft in balans. Toch kan niet elk bedrijf in onze regio zijn werknemers laten thuiswerken. Bijvoorbeeld in de dienstverlenende sector en bij productiebedrijven zijn er veel mensen op de werkvloer nodig. In zo’n geval moet de werkgever kijken voor welke functies er wel mogelijkheden zijn.”

 
Eén op tien heeft geen interesse
Van de werknemers die niet kunnen thuiswerken, vindt 22% het jammer. Opvallend: 9% van de werknemers die het mogen, heeft geen interesse. En nog eens 69% geeft aan dat het voor de job praktisch niet mogelijk is. Zoals verwacht ligt dat laatste cijfer bij arbeiders (91%) hoger dan bij bedienden (56%).
 
“Het aandeel bedienden dat aangeeft dat thuiswerken niet mogelijk is, blijft opvallend groot. Die praktische problemen zijn te overwinnen: verdere digitalisering van processen biedt alleen maar voordelen, ook voor de organisatie. Thuiswerk gebeurt altijd op vrijwillige basis en het is positief dat bedrijven zelf hefbomen in de hand hebben, om verplaatsingen te beperken of alternatieven te stimuleren,” zegt Jan Laurijssen van SD Worx.
 
1,5 uur onderweg = kantelpunt
Werknemers die langer onderweg zijn, maken meer gebruik van thuiswerk. Ongeveer de helft van wie langer dan 1,5 uur per dag onderweg is, doet het één of meerdere dagen per week;
53% van de werknemers die meer dan 2 uur onderweg zijn, doet het één of meerdere dagen per week. Bij hen die minder dan een half uur onderweg zijn, is dat maar 31%.

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei