Skip to main content
  • Nieuws
  • “Tevreden met regeling voor internationale werkverplaatsingen, verder overleg is nu noodzakelijk”

“Tevreden met regeling voor internationale werkverplaatsingen, verder overleg is nu noodzakelijk”

  • 18/12/2020

Voka – KvK Limburg stelt vast dat het Overlegcomité besliste geen verdere versoepelingen door te voeren. “Het gebrek aan perspectief blijft zwaar wegen op onze bedrijven. Er moet nu werk gemaakt worden van een beheersingsstrategie die uitzicht biedt en tegelijkertijd een derde golf in de kiem smoort”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “We zijn wel tevreden met de nieuwe quarantaineregels voor internationale werkverplaatsingen. Werknemers moeten niet onnodig lang in quarantaine blijven als ze geen besmettingsrisico vormen. Hierdoor blijft de bedrijfscontinuïteit voor economische activiteiten in binnen- en buitenland gewaarborgd.”

johann leten
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Raadpleeg hier het Ministerieel Besluit dat zondag gepubliceerd werd.

Het lag in de lijn der verwachtingen dat er op het Overlegcomité geen versoepelingen zouden komen, maar een focus op een strengere toepassing en handhaving van de huidige maatregelen. Voor Voka – KvK Limburg is het belangrijk dat de ondernemingen kunnen blijven doorwerken. “We roepen onze bedrijven nogmaals op om alle maatregelen ten volle na te leven, zowel op hygiënisch en sanitair vlak, als op vlak van telewerk. Tegelijk mag de controle op dit laatste niet uitmonden in een heksenjacht. Onze laatste enquête toonde nogmaals aan dat telewerk een toekomst heeft, maar niet voor ieder bedrijf of functie werkbaar is”, aldus Leten.

Voka – KvK Limburg is wel tevreden dat er voor internationale werkverplaatsingen een oplossing gevonden werd, om te vermijden dat een heleboel cruciale economische activiteiten zouden stilvallen na de kerstvakantie. Voor Belgen die in het buitenland werken, komt er een aangepaste procedure via het Passenger Locator Form. Buitenlanders die hier vanaf 4 januari komen werken, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen. ”We moeten de precieze uitvoering van deze afspraken verder analyseren, maar het lijkt erop dat deze regeling onze bedrijven toelaat om veilig verder te werken. We zijn tevreden dat er een werkbare oplossing in de maak is die businesscontinuïteit en veiligheid combineert”, zegt Johann Leten.

Voka blijft erop aandringen dat er in de komende weken duidelijkheid komt over de vaccinatie- en beheersingsstrategie. “We zullen nog langere tijd moeten leven met een bijzonder moeilijke situatie. Daarom is een beheersingsstrategie noodzakelijk. Bedrijven willen ook snel weten wanneer hun medewerkers zullen gevaccineerd worden, zeker voor de essentiële functies in alle sectoren. Dit alles is nodig zodat de samenleving in 2021 op aanvaardbare termijn weer open kan en er opnieuw perspectief komt voor de zwaar getroffen sectoren zoals de horeca-, reis- en eventsector, hun toeleveranciers en andere sectoren.

Dat de scholen in hetzelfde regime blijven als voor de kerstvakantie stemt de werkgevers ten slotte ook tevreden. Johann Leten: “Het is duidelijk dat men niet te licht mag omspringen met het sluiten van de scholen. Men zadelt leerlingen immers op met een blijvende leerachterstand en bovendien creëert dit opvangproblemen voor hun ouders. We moeten er alles aan doen om onze jongeren en het onderwijs te vrijwaren”.

Contactpersonen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen