Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tevreden met exitplan: "Perspectief voor zoveel bedrijven"

Tevreden met exitplan: "Perspectief voor zoveel bedrijven"

  • 25/04/2020

"Voor onze bedrijven is snel en veilig heropstarten cruciaal. De Nationale Veiligheidsraad en de regeringen bieden nu echt perspectief op een opstart voor de volledige waardeketen. Hier hebben we weken lang voor gepleit." Dat zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder Voka Mechelen-Kempen.

De versoepeling van de lockdownmaatregelen voor ondernemingen wordt positief onthaald. Voka – KvK Mechelen-Kempen zal de voorgestelde maatregelen verder evalueren en opvolgen. In het exitplan zijn drie belangrijke uitgangspunten terug te vinden die Voka had voorgesteld: een duidelijk perspectief op een slimme en snelle heropstart, de veiligheid van werknemers, klanten en bezoekers als leidraad en een algemene heropstart van de waardeketen.
 
“Met deze beslissing kunnen de vele bedrijven die klaar staan om in alle veiligheid de draad terug op te pikken, zich voorbereiden en vanaf 4 mei ook effectief van start gaan. Het overgrote deel van zowel de ondernemingen als hun medewerkers zijn voorbereid om dit met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen te doen”, zegt Tom Laveren.

Dankzij deze beslissing kan de hele economische waardeketen van productie, verkoop en dienstverlening grotendeels heropstarten op twee weken tijd. Dat ondernemingen vanaf 4 mei kunnen heropstarten is zeer gunstig. “We hadden gehoopt dat alle winkels op 4 mei mochten openen in plaats van op 11 mei. Maar het voordeel is dat er nu geen valse concurrentie wordt gecreëerd op basis van grootte en soort van winkels, maar dat alle winkels op hetzelfde moment open gaan mits de nodige veiligheidsmaatregelen.”, aldus Laveren.

Gaan werken mogelijk maken
Toch zijn er nog vragen en bezorgdheden. Nog niet alle leerlingen kunnen naar school gaan. Voor baby’s en kinderen van werkende ouders moet opvang op school of in crèches gegarandeerd worden. Bovendien zal ook het openbaar vervoer minder capaciteit hebben dan voordien. 
“Als we echt zoveel mogelijk mensen terug aan de slag willen laten gaan, moet men het ook mogelijk maken om te gaan werken. We hopen dat er snel overleg komt over de kinderopvang voor alle medewerkers. Ook moeten er nog bijkomende afspraken komen over het openbaar vervoer zodat er voldoende capaciteit is en de veiligheid kan gegarandeerd worden”, besluit Laveren.

Naar aanleiding van de heropstart werd alvast alle info voor een heropstart gebundeld op www.voka.be/heropstart

Voor bijkomende vragen kan u terecht op onze vernieuwde hotline 2.0 op het nummer 0800 30 232

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder