Skip to main content
  • Nieuws
  • “Tevreden met brexit-actieplan, Voka-KvK Limburg blijft sensibiliseren”

“Tevreden met brexit-actieplan, Voka-KvK Limburg blijft sensibiliseren”

  • 16/11/2018

De Vlaamse Regering heeft een brexit actieplan goedgekeurd om de Vlaamse bedrijven voor te bereiden op een no-deal scenario. “We zijn tevreden, maar stellen zelf ook alles in werk om onze Limburgse bedrijven voor te bereiden. Met onze experts in huis en ons internationaal netwerk zijn we uitstekend geplaatst om onze leden te informeren”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

brexit

Voka – KvK Limburg houdt sinds het referendum de vinger aan de pols en ondernam al heel wat acties om ondernemingen voor te bereiden. Deze week organiseerde het nog een infosessie met een huidige stand van zaken. Daarnaast tekende het onlangs een samenwerkingsovereenkomst met de Thames Valley Chamber of Commerce Group, een belangrijke werkgeversorganisatie voor het gebied ten westen van Londen. 

Sensibilisering

Het actieplan van de Vlaamse regering zet sterk in op het sensibiliseren en informeren van de Vlaamse bedrijven over de gevolgen van de brexit. Dit blijft noodzakelijk omdat er nog steeds bedrijven zijn die zich te weinig bewust zijn van de gevolgen van de brexit. 

"Ondernemingen kunnen zeker al de brexit Impact Scan doen die de federale regering lanceerde.”

“Vanuit Voka – KvK Limburg zetten we maximaal in op de sensibilisering van onze Limburgse bedrijven. We beschikken over experts voor eerstelijnsadvies en ook volgend jaar zullen we meewerken aan de brexit-roadshow van de Vlaamse overheid”, zegt Johann Leten. “Bovendien organiseren we binnenkort zelf ook een LAB brexit waar we actief bedrijven begeleiden. Ondernemingen kunnen ondertussen ook zeker de brexit Impact Scan doen die de federale regering onlangs lanceerde.”

Alle niveau’s

“Onze sterkte is dat we op lokaal, Vlaams én internationaal niveau kunnen wegen op de brexit. In Limburg beschikken we over een team van experts en staan we kort bij onze leden. Daarnaast kunnen we ook op Vlaams niveau ons standpunt verdedigen. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ging vorige maand nog, samen met 8 Kamers van Koophandel uit landen gelegen rond de Noordzee, in overleg met Dominic Raab, toen nog de Britse minister voor de brexit”, legt Johann Leten uit. 

jjll
Johann Leten

"Onze sterkte is dat we op lokaal, Vlaams én internationaal niveau kunnen wegen op de brexit."

“We blijven ook  bottom up aan ons internationaal Kamernetwerk, 12.000 Kamers sterk, werken om de relaties met belangrijke regio’s daar te bewerkstelligen. In het kader van SALVO, ons Strategisch Actieplan tot de Vierde Orde, blijft ondersteuning van Limburgse export één van de prioriteiten.” 

Opportuniteiten 

Voka is ook tevreden dat het actieplan aandacht schenkt aan de mogelijke opportuniteiten van de brexit. Zo wordt de opdracht gegeven om een strategie te ontwikkelen om van Vlaanderen een draaischijf in de Anglo-Europese handel te maken na de brexit.

“Met onze havens hebben we een enorme troef om Vlaanderen te positioneren als een belangrijk overslagpunt voor de Anglo-Europese handel na de brexit”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen. “Dit is een interessante piste om investeringen naar Vlaanderen te halen. De handel tussen het VK en het Europese vasteland zal niet zomaar verdwijnen na de brexit.”

“Een no-deal zou enorm disruptief zijn voor onze ondernemers."

Aan de Britse kant is nog niet gezegd of de deal die momenteel op tafel ligt goedgekeurd zal worden. Het risico op een no deal blijft reëel. Voka blijft uiteraard hopen dat het akkoord dat momenteel op tafel ligt, goedgekeurd wordt. “Een no-deal op 29 maart volgend jaar zou immers enorm disruptief zijn voor onze ondernemers. Maar in de huidige onzekerheid zou het onverantwoord zijn om geen voorzorgsmaatregelen te nemen”, besluit Johann Leten. 

Zit jij met brexit-vragen?

Onze collega's van internationaal ondernemen helpen je verder. Of lees hier het lobbydossier met nuttige informatie.