Skip to main content
  • Nieuws
  • “Tevreden dat regering verschil maakt tussen privé- en werkverplaatsing”

“Tevreden dat regering verschil maakt tussen privé- en werkverplaatsing”

  • 18/12/2020

Er komt een verschil tussen privé- en werkverplaatsingen en de opgelegde quarantaineperiode. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Voka – KvK Mechelen-Kempen heeft hier sterk op aangedrongen. “Medewerkers moeten niet onnodig lang in quarantaine blijven als ze geen besmettingsrisico vormen. Dat is essentieel voor de continuïteit bij de bedrijven”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. 

Voor Belgen die in het buitenland werken, komt er een aangepaste procedure via het Passenger Locator Form. Buitenlanders die hier vanaf 4 januari komen werken, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen. ”We moeten de precieze uitvoering van deze afspraken verder analyseren, maar het lijkt erop dat deze regeling onze bedrijven toelaat om veilig verder te werken. We zijn tevreden dat er een werkbare oplossing in de maak is die businesscontinuïteit en veiligheid combineert”, zegt Laveren.

Geen heksenjacht
Het Overlegcomité heeft geen versoepelingen aangekondigd. De focus gaat naar handhaving en strengere controles. Ook voor wie van thuis uit werkt. “We hebben daar begrip voor en ondersteunen de oproep om het verplichte telewerken maximaal te respecteren. Maar de controle mag niet uitmonden in een heksenjacht. We vragen realiteitszin. Als continu maximaal telewerk nog lang verplicht blijft, moet een systeem van terugkeermomenten opnieuw overwogen worden”, aldus Voka. “Hierbij moet de werkgever uiteraard blijven instaan voor een veilige organisatie van het werk.”

Voka blijft erop aandringen dat er in de komende weken duidelijkheid komt over de vaccinatie- en beheersingsstrategie. “Want wat doe je als nog niet iedereen is gevaccineerd? Als de grootste risico’s voor de overbelasting van de gezondheidszorg voldoende lang onder controle zijn, moeten we de beperkingen op het leven en werken kunnen afbouwen”, zegt Laveren.
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei