Skip to main content

Limburgse economie kent terugval

  • 22/06/2018

Onze Limburgse economie koelt sneller af dan verwacht want, in tegenstelling tot vorige maand, blijkt de intensiteit van de neerwaartse conjuncturele beweging opnieuw toe te nemen. De terugval manifesteert zich vanaf maart 2018 en loopt systematisch door tot oktober 2018. Vanaf dat moment dient zich een zachte landing aan. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg: “Het is tijd om met zijn allen alle zeilen bij te zetten. We zien hier een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen. Vandaar dat we voor iedere gemeente een lokaal memorandum uitwerken en presenteren aan de lokale politiek. Hoe meer aanbevelingen we na oktober 2018 terugvinden in beleidsprogramma’s, hoe beter voor onze Limburgse economie. Langs onze kant voeren we actief ons SALVO-actieplan uit.”

U kan de volledige conjunctuurbarometer hier raadplegen

De conjuncturele expansie die werd ingezet in augustus 2017 (met 102 indicatorpunten), bereikt in februari 2018 een lokaal maximum van 114,21 punten. Het onderliggend activiteitsniveau is equivalent aan dat van het laatste kwartaal van 2000. Met de huidige vooruitzichten noteren we tegen september van 2018 een indicatorniveau van 96,82 punten. Vorige maand was dat nog 104,38, twee maanden geleden 99,55.

Alle sectoren dragen bij, maar afkoeling is in zicht

Het is pas de eerste keer dit kalenderjaar dat de starters geen records breken ten opzichte van dezelfde maand in 2017. De export boost wel het regionale conjunctuurverloop, maar een tendens tot afkoeling tekent zich duidelijk af. De kracht van de bouw blijft behouden. En tegelijkertijd zien we ook hier de neiging van deze sector om af te koelen. De automobielsector genereert nog steeds een opwaartse conjunctuurprikkel die volledig te danken is aan de personenwagens.

Hetzelfde verhaal voor de toeristische activiteit als voor de export en de bouw. Toerisme ondersteunt de regionale conjunctuurontwikkeling, maar op middellange termijn dient zich waarschijnlijk een periode van afkoeling aan. Deze evoluties zorgen er mee voor dat de totale werkloosheid per saldo -9,2% lager blijft dan twaalf maanden geleden.

Grafiek

Stevige terugval voor starters

Traditioneel vallen de starterscijfers terug in mei, maar dit jaar is de duik wel zeer opvallend. Het is van 2014 geleden dat we een lager startersaantal noteerden voor deze maand.

starters
Aantal starters in Limburg

“Niet vanzelfsprekend, politici!”

“Onze conjunctuurbarometer voorspelt voor september 2018 een zachte landing. Een maand later vinden de lokale en provinciale verkiezingen plaats. We hopen dat lokale politici het huidige hoge conjunctuurniveau niet als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Onze ondernemers schreeuwen om arbeidskrachten, om ruimte om te ondernemen, om een transparanter fiscaal beleid én om een bereikbaar Limburg. Dat zijn dan ook de thema’s die terug te vinden zijn in onze lokale memoranda.”

 

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo