Skip to main content

Terugblik Vliegende Starters 2018

  • 26/02/2018

Op donderdag 22 februari vond voor de tweede keer Vliegende Starters plaats. Het opzet? Jonge, startende ondernemers de kans geven om kennis te maken met ondernemingsverhalen van (internationale) topduo's. Het evenement vond tegelijkertijd plaats in Gent en Sint-Truiden met livestreaming op beide locaties.

The Lab Gent en Brouwerij Wilderen waren het decor van een inspiratieavond voor (pre)starters en jonge bedrijven. De avond startte met op elke locatie twee tournées générales, ofwel duogesprekken in een informele sfeer. Vliegende Starters probeerde met de getuigenissen beginnende ondernemers te motiveren en inspireren. 

In Gent stond het eerste gesprek in het teken van de ondernemende broers Engels. Cedric Engels (30 jaar), oud-Bryo, is de founder van Roundhouse. Zijn bedrijf, opgericht in 2013, bedenkt auditieve huisstijlen en kan onder meer Coolblue, Torfs, Matexi en ook Showpad tot zijn klanten rekenen. Zijn broers Didier (40 jaar) en Christophe (43 jaar) van Ramen en Deuren Engels ondernemen in een heel andere sector en zij vertelden hoe het is om een familiebedrijf over te nemen. Het tweede duogesprek had betrekking op twee internationale scale-ups, Showpad en Silverfin. Silverfin werd gestart in 2013 en groeide op korte tijd uit tot een pareltje in de fintechwereld. Samen met een van hun investeerders, Pieterjan Bouten (37 jaar), co-founder van Showpad, gaf Silverfin heel wat inzichten in scale-ups. 

In Sint-Truiden was de rode draad van de avond "Zo vader, zo zoon ?". Voorzitter van Voka, Paul Kumpen, en zijn zoon Anthony Kumpen beten de spits af en deelden hun ondernemerservaringen met het publiek. Behalve voorzitter bij Voka is Paul Kumpen (69 jaar) gedelegeerd bestuurder van nv Kumpen, een groep, die actief is in de bouw, infrastructuurwerken, renovatietechnieken, vastgoedontwikkeling en het boren van tunnels. Anthony Kumpen (40 jaar) is professioneel autocoureur. Maar daarnaast is hij ook partner van Heinz Car Performance. Dat is al meer dan 25 jaar actief in het optimaliseren van het potentieel van allerhande wagens. Vervolgens waren vader en zoon Kestens aan de beurt.  “Ik droomde er steeds van om een eigen onderneming te hebben”, vertelt Patrick (56) die zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij mede-eigenaar werd van kunststoffenspecialist Duolim. “Maar ondernemen is een optelsom van leren uit je fouten." Zoon Davy (29) vertelde dan weer over zijn bewogen schoolcarrière waar hij niet meteen zijn draai vond. Tegenwoordig wordt hij als internetondernemer en CEO van het succesvolle techbedrijf Sparkcentral in Silicon Valley, ook wel de Vlaamse Mark Zuckerberg genoemd. 

Als afsluiter van de avond was er ook een live verbinding tussen Gent en Sint-Truiden voor het Sillicon Valley-gesprek tussen Davy Kestens(Sparkcentral) en Joris Van Der Gucht (Silverfin).

Vliegende starters

 

Contactpersoon

Annelies Maes

Projectmanager Ondernemerschap

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD