Skip to main content

Terug naar af?

  • 13/12/2021

De coronacijfers domineren opnieuw ons (bedrijfs)leven. De economie wordt opnieuw sterk vertraagd, rechtstreeks of onrechtstreeks. Ondernemingen doen wat ze kunnen in de strijd tegen de overbelasting van de zorg, maar maatregelen moeten goed afgewogen worden en bedrijven moeten als partner gezien worden. 

foto

Tekst Jan Geers

Flashback naar de periode maart en april van 2020. Lockdowns verdelen sectoren en medewerkers in essentieel en niet-essentieel. Bedrijven worden in een soort slaaptoestand gebracht of moeten van dag op dag het hoofd boven water houden door radicaal anders de zaak draaiende te houden. In die periode stonden op deze pagina’s de Voka-realisaties rond steunmaatregelen in combinatie met sterke argumenten om bedrijven terug te laten openen omdat we overtuigd waren dat dat veilig kon. De geleden schade mocht in geen geval verder oplopen.

Toch staan we amper verder vandaag. De epidemie raast harder dan voorheen en na een sterke economische opflakkering worden bedrijven opnieuw vertraagd in de strijd tegen de overbelasting van de zorg. Het eerste Overlegcomité in november besliste om thuiswerk verplicht op te leggen met de mogelijkheid tot één terugkomdag per week indien nodig. Voka vindt een verplichte invoering van telewerk geen nuttige maatregel. Het is immers niet op de werkplaats dat de grote besmettingshaarden zich voordoen. Telewerk is trouwens structureel ingevoerd bij ondernemingen. 65% past het consequent toe volgens een recente Voka-bevraging in Oost-Vlaanderen. In de 35% bedrijven die geen telewerk toepassen, is dit simpelweg niet mogelijk omdat de activiteiten dat niet toelaten. Een algemene verplichting is dus minder effectief dan de fijnmazige oplossingen die ondernemingen zelf zouden kunnen nemen. Toch roepen we alle bedrijven op om het maximale te doen om het zorgsysteem te ontlasten. Om telewerk maximaal toe te passen waar dat gaat en voorzorgen te nemen door goede ventilatie, mondmaskers en afstand te houden. 

Als de overheid bedrijven als een partner zien, kunnen we de pandemie uitkomen met een stevig economisch fundament”

Jan Geers, manager belangenbehartiging Voka Oost-Vlaanderen

Onze luidste oproep aan de overheden is om bedrijven te laten helpen. Bedrijven hebben er alle belang bij om hun medewerkers gezond te houden en kunnen bijvoorbeeld een grote rol spelen in de uitrol van opvolgvaccinaties. Een goede samenwerking kan betere resultaten opleveren dan extra administratieve belastingen zoals de RSZ-tool. Onze hand blijft uitgestoken.

Puin ruimen

De beslissingen van de opeenvolgende Overlegcomités hebben dus heel wat impact op de ondernemingen. Van verplicht thuiswerk en de registratie ervan over sectoren, zoals horeca-evenementen, die (on)rechtstreeks getroffen zijn tot diegene die moeten sluiten of waar activiteit de facto onmogelijk wordt. Dat betekent dat er opnieuw steunmaatregelen uitgewerkt moeten worden of dat ze verlengd moeten worden. 

Als de overheid bedrijven als een partner ziet, kunnen we de pandemie uitkomen met een stevig economisch fundament. Dat zou een beter vertrekpunt betekenen dan puin ruimen dat misschien niet noodzakelijk was. 

1% 

van de coronabesmettingen vindt plaats op de werkvloer.

(bron: cijfers Sciensano)

Contactpersoon

Jan Geers

Manager Belangenbehartiging - Manager Communicatie

Artikel uit publicatie

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat