Skip to main content
  • Nieuws
  • Telewerk weegt zwaar op Limburgse bedrijven én medewerkers

Telewerk weegt zwaar op Limburgse bedrijven én medewerkers

  • 25/02/2021

De coronacrisis weegt hoe langer hoe zwaarder. Welzijnsbarometers bij werknemers kleuren stilaan bloedrood. “We vragen aan de regeringen om deze alarmsignalen niet te negeren: verleng niet quasi-automatisch het verplichte en voltijdse telewerk”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Uit recente data van het Agentschap Zorg & Gezondheid blijkt bovendien dat het risico van besmetting op het werk vier keer lager ligt dan in de thuissfeer. Mits aandacht voor alle maatregelen, kunnen medewerkers dus gerust regelmatig naar de werkvloer komen.”

Johann Leten
“We vragen aan de regeringen om deze alarmsignalen niet te negeren: verleng niet quasi-automatisch het verplichte en voltijdse telewerk.”


De vele persoonlijke verhalen van ondernemers en collega’s komen hard aan. De crisis weegt hoe langer hoe zwaarder. Het verplichte voltijdse telewerk maakt dat mensen de voeling met de werkvloer en het bedrijf of organisatie aan het verliezen zijn. “Ondernemers vertellen ons dat de situatie ernstig is. Ze willen geen mensen verliezen door deze aanhoudende situatie”, zegt Leten. Daarom pleit Voka – KvK Limburg voor perspectief om het verplichte en voltijdse telewerk af te bouwen. “Zonder persoonlijk contact is werken aan welzijn op het werk een schier onmogelijke opdracht. Terwijl dat net nu van groot belang is", zegt ook Kobe Verdonck, CEO van HR-dienstenverlener SD Worx.

Alarmsignalen niet negeren

De HR-diensten en teamleaders van de Limburgse bedrijven pompen om niet te verzuipen en melden ons dat ze op hun tandvlees zitten. “We vragen aan de regeringen in dit land om de alarmsignalen rond telewerk niet te negeren. Verleng niet quasi-automatisch het verplichte en voltijdse telewerk. Zorg alstublieft ook hier voor perspectief. De situatie wordt ernstig en dringend. Wij vragen niet dat morgen iedereen opnieuw voltijds naar kantoor mag. Een afbouwscenario waarbij de werkgevers opnieuw zelf de arbeidsorganisatie bepalen is wenselijk", roept Johann Leten op.

"Zonder persoonlijk contact is werken aan welzijn op het werk een schier onmogelijke opdracht."

Protocollen hanteren

Wij engageren ons als werkgevers om daarbij strikte protocollen te hanteren en de sanitaire voorzorgsmaatregelen tot het uiterste te volgen en te doen naleven. Bij een nieuwe virusopstoot is niemand gebaat en dat zal ons nog meer schade toebrengen.

“We weten dat we moedige beslissingen van de politiek vragen. Maar het moet, want het evenwicht is vandaag zoek. De aanpak van de virusbestrijding die ons land hanteert is overigens de juiste: testen, tracen en massaal vaccineren. Al moet dat alles nu dringend in de hoogste versnelling gaan gebeuren”, besluit Johann Leten.

Onze boodschap op TV Limburg